David Bonvehí, el president del PDeCat en una atenció als mitjans

El PDeCAT avisa JxCat que defensarà la seva ideologia «pròpia»

Bonvehí insta els 8 seus diputats a negociar un «encaix» amb Junts

El Partit Demòcrata ha anunciat aquest mateix dilluns que els 8 diputats que el PDeCAT manté al Parlament i al Congrés defensaran la seva pròpia ideologia. De moment, però, continuaran formant part dels grups de JxCat a Catalunya i a la cambra baixa espanyola.

Els quatre diputats al Parlament i els quatre del Congrés negociaran un «encaix» amb Junts, tal com s'ha decidit a la reunió amb el president del PDeCAT, David Bonvehí. La direcció del partit ha instat els seus vuit diputats a parlar amb els responsables de JxCat per «enfocar i avaluar la nova realitat», després que dijous el president del Govern, Quim Torra, destituís l'exconsellera d'Empresa Àngels Chacón. Després d’aquest avís a Junts, s'obre així la via perquè el PDeCAT voti diferent de JxCat.

Segons un comunicat, el PDeCAT constata que ara «hi ha dos partits diferents que comparteixen grup parlamentari» al Parlament i al Congrés dels Diputats. És per això que els vuit diputats de Bonvehí marcaran perfil ideològic propi. De fet, els quatre electes de Madrid obren la porta a negociar els pressupostos de l'Estat, una via que el president espanyol, Pedro Sánchez, també contempla.

El PDeCAT vol enfocar la nova realitat

La direcció del PDeCAT ha instat els seus responsables parlamentaris a parlar amb els de JxCat per «enfocar la nova realitat i avaluar-la per trobar un encaix en l'actual configuració dels grups».

Sigui com sigui, el partit postconvergent «defensarà la seva línia i tradició ideològiques pròpies» en ambdues cambres. Tal com va explicar l'ACN divendres passat, tant diputats del PDeCAT com membres de la direcció ja han assumit el trencament amb els grups de JxCat. Abans, però, el partit buscarà un «encaix» amb els grups que lideren Albert Batet al Parlament i Laura Borràs al Congrés.

Fonts del partit admeten que els diputats optaran per intentar salvar la situació i evitar un trencament que afegiria «encara més tensió» dins l'espai polític. Això si, no amaguen que el trencament dels grups tant al Congrés -sobretot- com al Parlament és una opció «molt probable», en funció de com avancin els esdeveniments.