El president del PDECat, David Bonvehí, i el president Artur Mas, en una imatge d'arxiu

El PDECat demanda JxCat per l'ús de les sigles

La decisió dinamita les opcions d'un acord de cara a les eleccions catalanes, segons fonts dels dos partits

El PDECat ha demandat JxCat als tribunals per l'ús de les sigles, segons ha avançat el diari 'Ara'. El passat mes de juliol es va oficialitzar el canvi al registre de partits de la propietat de la marca JxCat, que passava a estar en mans de persones properes a l'expresident Carles Puigdemont. El PDECat, però, considera que el canvi es va fer de manera fraudulenta, i per això l'ha portat als tribunals.

La setmana que ve se celebra una vista perquè el jutge decideixi si aplica mesures cautelars per suspendre l'ús de la marca per part dels de Puigdemont fins que es resolgui el fons de la qüestió. La demanda acaba de dinamitar les opcions de pacte entre les formacions de cara a les eleccions catalanes, segons han explicat fonts d'ambdós partits.

El PDECat defensa que el canvi de nom al registre va ser fraudulent

Fonts del PDECat han explicat que els seus serveis jurídics han defensat la posició del partit que el canvi de nom al registre es va fer de forma fraudulenta, com havia denunciat el president de la formació, David Bonvehí. Els postconvergents ja han comunicat a JxCat que emprendrien accions legals.

Des de la formació de Puigdemont indiquen que després de la demanda es fa encara més difícil imaginar un acord per concórrer plegats a les eleccions. Fonts del PDECat també admeten que amb aquest moviment ja no hi ha marge per anar junts a les eleccions. L'executiva del partit de Bonvehí es reuneix dilluns i podria oficialitzar el trencament definitiu amb JxCat.

El procés de canvi de nom

El punt de conflicte entre el PDECat i JxCat és com es va fer el canvi de nom. Inicialment, els titulars de JxCat eren treballadors del PDECat, amb Laia Canet com a presidenta i dues persones més del partit. Canet va ser qui va inscriure al registre de partits la marca l'any 2017.

A principis del 2020, els pròxims a Puigdemont van portar al notari un document en què Canet renunciava a les sigles, juntament amb una certificació que s'havia fet una assemblea telemàtica per canviar la direcció del partit. Els nous titulars, llavors, passaven a ser l'alcalde de Balenyà, Carles Valls, l'exmembre de la direcció del PDECat, Montserrat Morante, i l'exsecretària de l'ANC, Irene Negre.

Però segons defensa el PDeCAT en la seva demanda, aquesta assemblea telemàtica no es va fer, explica el diari 'Ara'. En aquest sentit, el citat mitjà indica que el partit justifica aquesta afirmació a través dels testimonis de dos treballadors del PDECat que també constaven com a titulars de JxCat i que asseguren que no van ser convocats a l'assemblea.