Ferran Bel, diputat del PDeCAT, en una intervenció a la tribuna del Congrés dels Diputats.

Els quatre diputats del PDeCAT al Congrés votaran a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma

El suport dels demòcrates a la mesura s'ha pres amb independència del que decideixin els diputats de JxCat

Els quatre diputats del PDeCAT al Congrés votaran a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma quan es porti a votació a la cambra baixa. La formació política ho va anunciar en una piulada a Twitter diumenge al vespre després que el govern espanyol aprovés la mesura que prèviament la Generalitat havia sol·licitat. «Els diputats del PDeCAT al Congrés donaran suport a la pròrroga de l'estat d'alarma», va avançar el partit, amb independència del que votin els quatre diputats de JxCat que completen el grup parlamentari.

En un fil a la xarxa social, el PDeCAT també va demanar al Govern que reconsideri les mesures a bars i restaurants i defensa que el servei a domicili ha de poder treballar més enllà de les 22 h. Així mateix, el Partit Demòcrata va mostrar la seva sorpresa per l'absència de la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa en què la Generalitat va anunciar les mesures de l'estat d'alarma, alhora que va demanar explicacions per aquest fet.

Aquest mateix dilluns, abans de la reunió de l'executiva del partit, el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha assegurat que «l'estat d'alarma és necessari perquè s'han de prendre mesures». Alhora, Solsona ha confirmat el suport dels demòcrates «amb independència» del que faci la resta de grup parlamentari, format per quatre diputats de JxCat. El vot favorable dels demòcrates la pròrroga de l'estat d'alarma se suma al del PNB, que també va anunciar el seu vistiplau a la mesura.

JxCat critica el nou decret de l'estat d'alarma del govern espanyol

La vicepresidenta i portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi creu que el nou decret d'estat d'alarma s'acosta més a una «nova recentralització» que no pas a una «cogovernança». La vicepresidenta ha recordat que moltes de les mesures que s'han implementat primer des de la Generalitat, ara es recullen i s'unifiquen en aquest decret del govern espanyol.

Artadi no ha aclarit quin serà el vot de la formació a la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés dels Diputats, assegurant que «no volem ser ni el 'no' a tot, ni tampoc fer una adhesió cega». En aquest sentit, ha afirmat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té una actitud erràtica davant d'aquesta pandèmia. D'aquesta manera defensa que ha de ser un estat d'alarma «útil» per poder sortir d'aquesta situació i protegir a la ciutadania.