La Societat Catalana de Pediatria ha reclamat aquest dijous que els alumnes puguin seguir el curs escolar de manera presencial atès que l'evidència actual i les publicacions científiques amb relació al coronavirus «així ho avalen».
En un comunicat, ha defensat que la transmissió és «molt més alta» dins del nucli familiar que dins de les aules i que els menors no són el motor que impulsa la pandèmia de Covid-19.
La societat ha demanat que els entorns educatius continuïn oberts i que la decisió de tancar les escoles per a controlar la pandèmia sigui «l'últim recurs per l'impacte negatiu que té sobre la salut» dels menors.
Ha destacat la importància de l'escolarització i ha alertat de «les greus conseqüències» que es deriven per als més petits per no estar en aquest entorn que considera imprescindibles per al desenvolupament saludable i el benestar personal.
A més, ha advertit que el tancament escolar «agreuja de manera significativa» la desigualtat d'oportunitats i l'accés a les noves tecnologies entre les famílies amb pocs recursos i les més pobres.
El criteri del Síndic de Greuges
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha sol·licitat a la Conselleria d'Educació de la Generalitat la creació d'un comitè integrat per personal mèdic i educatiu amb la funció d'avaluar el risc de l'escolarització presencial de l'alumnat que conviu amb persones vulnerables al Covid-19.
En un comunicat aquest dijous, ha defensat que «cal establir mesures d'aprenentatge alternatiu» a la presencialitat en els casos d'alumnat amb progenitors, tutors legals i germans vulnerables al Covid-19. Ribó ha constatat que «nombrosos nens» no han assistit regularment a l'escola a causa de la pandèmia i als riscos que aquesta genera per a la salut.
No obstant això, ha destacat que, més enllà de situacions puntuals, els centres educatius catalans han garantit el desenvolupament de l'activitat lectiva «de manera adequada». A més, la presencialitat no ha impedit que l'activitat lectiva «es desenvolupés en condicions de seguretat suficients» per a la salut de l'alumnat, ha subratllat.
En concret, al llarg d'aquest primer trimestre hi ha hagut 30.486 alumnes contagiats per Covid-19, «en la seva majoria fora del centre», la qual cosa representa el 2,1% del total de l'alumnat català.