Imatge del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en primer pla.

Pedro Sánchez fa un avís molt aclaridor sobre l'any 2023: «No arribarà»

El president s'ha pronunciat sobre l'evolució de l'economia a l'Estat

2023 es presenta com un any molt complicat per a l'economia a l'Estat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut enviar un missatge als ciutadans que pot resultar una mica xocant. Ha revelat la situació real en què es troba el país.

Al contrari del que pensava la majoria, detecta que l'exercici «no està enmig d'aquestes catàstrofes que alguns van anunciar». Vol ser molt clar i assenyala que «l'apocalipsi ni ha arribat ni arribarà». D'aquesta manera es va pronunciar el líder socialista a les Jornades Confederals d'Acció Sindical d'UGT.

Sánchez, no obstant això, és conscient que ens espera per endavant un curs carregat de contratemps. Encara hi ha una certa incertesa pel que pugui oferir el conflicte d'Ucraïna, a més de l'enorme pressió que han de fer front les famílies. Els preus segueixen pels núvols, encara que es confia que es continguin al llarg dels pròxims mesos.

En qualsevol cas, s'allunya dels mals auguris econòmics que es projectaven a conseqüència d'una inflació desbocada. Es va arribar a contemplar la possibilitat que Espanya entrés aquest primer trimestre d'any en un escenari de recessió.

Pedro Sánchez defensa la bona situació del país

Pedro Sánchez es mostra optimista amb la situació financera de l'Estat espanyol. O almenys això és el que ha de projectar de cara a l'opinió pública. No hem d'oblidar que en qüestió d'uns mesos hi haurà una nova cita amb les urnes.

Foto de Pedro Sánchez somrient.
Pedro Sánchez destaca la bona situació econòmica d'Espanya. | GTRES

 

Destaca que «hem tancat l'any 2022 amb l'IPC més baix de la zona de l'euro». Això és un senyal que «les empreses espanyoles no perden competitivitat». També recalca que comptem amb «una de les taxes de creixement econòmic més altes d'Europa i uns nivells històrics d'ocupació».

Ha indicat que «no amagarem ni la realitat dels reptes a què ens enfrontem ni les fortaleses de l'economia espanyola». Durant el seu discurs va voler valorar l'important paper que ha exercit el seu govern durant aquesta legislatura pel diàleg social. Entre ells, incloïa la reforma laboral o el primer paquet de mesures de la reforma de pensions.

Va esgrimir que, si hagués mantingut el sistema de pensions posat en marxa pel PP el 2012, la pensió mitjana seria de 1.100 euros mensuals. Tot i això, amb les decisions adoptades pel seu executiu, la paga mitjana ja se situa en els 1.259 euros.

També es va voler referir a una altra mesura controvertida com és el preu de l'energia. Va abordar l'«excepció ibèrica», que «ens ha estalviat més de 4.000 milions d'euros a les famílies». Indica que, encara que no sigui suficient, «sense això seria molt pitjor».

En qualsevol cas, les llars espanyoles abonaran fins a un 10% més pel preu de la llum en comparació de fa un any.

Imatge d'una persona comptant bitllets de 50 euros.
El president presumeix dels bons resultats aconseguits pel seu govern. | Getty Images
 

Un dels desafiaments a què s'enfronta el president del govern espanyol

Pedro Sánchez es va trobar un ambient molt amable al congrés que organitzava l'organització sindical. Tot i això, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha aprofitat per fer una sèrie de peticions al responsable de l'executiu.

Va reclamar un important increment del salari mínim interprofessional per a aquest any. Ha assegurat que «necessitem que pugi», en entendre que es tracta «d'una gran palanca per moure els salaris a l'Estat».

En el seu discurs va afegir que «tots els països de l'entorn europeu» ho estan duent a terme. Segons la seva opinió seria «raonable que fem aquest pas endavant perquè ens ajudarà». La intenció del govern espanyol és apujar el salari mínim interprofessional fins al 60% del salari mitjà del país el 2023.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp