Pedro Sánchez i Begoña Gómez es queden sense un viatge programat: «Salut delicada»

El president del govern tenia previst assistir a una important reunió

El president Pedro Sánchez amb camisa al seu despatx de la Moncloa amb les banderes espanyola i europea
El president del govern tenia previst assistir a una important reunió | Cedida

Pedro Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, tenien previst assistir a una cimera hispano-marroquina el pròxim 17 de desembre. No obstant això, la delicada salut del rei Mohammad VI del Marroc, ha provocat que la reunió hagi de ser ajornada.

Tot i que el monarca de 57 anys no hi participa, sí que rep tradicionalment a la delegació espanyola que viatja fins a Rabat o, almenys, al president del govern.

El govern espanyol no volia celebrar la cimera

La cimera que s'havia de celebrar en els pròxims dies ha estat demandada per la capital del Marroc. No obstant això, i segons apunten fonts diplomàtiques, la petició no va ser molt ben acollida a la Moncloa perquè consideraven que la relació amb aquest país havia quedat estancada a causa de l'epidèmia i que es podrien signar pocs acords.

Tot i això, Saadedín el Othmani, primer ministre marroquí, va anunciar la iniciativa a les seves xarxes socials i el govern espanyol no va tenir més remei que confirmar la cita. Però la delicada salut del rei Mohammad VI ha suposat que la seu de la prefectura de govern del Marroc demani a la Moncloa un ajornament de dos mesos de la cimera.

Així, els dos governs han publicat un comunicat conjunt en què expliquen que «la situació epidemiològica actual impedeix celebrar la reunió en la data prevista amb les garanties de seguretat sanitària que estimen convenients». Encara que Pedro Sánchez no cregui que aquest sigui el motiu real d'ajornar la cimera, va signar la petició.

La delegació espanyola que anava a viatjar al Marroc va ser retallada per la Moncloa precisament per evitar ser més persones del necessari, deixant a Pablo Iglesias fora. A més, els participants estaven disposats a sotmetre's a una PCR abans d'assistir a la reunió, tal com van fer el passat mes de novembre per la cimera amb Itàlia a Mallorca.

La delicada salut de Mohammad VI, el veritable motiu de l'endarreriment

Tot i això, la veritable raó per la qual hauria sol·licitat el retard seria la deteriorada salut de Mohamed VI. El passat 14 de juny, el rei marroquí va ser operat al quiròfan del palau real d'una arrítmia cardíaca i encara que va ser una intervenció reeixida pateix una malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) de la qual està sent tractat.

Es tracta d'una malaltia que amb el temps desemboca a un emfisema pulmonar o en una bronquitis crònica. Una malaltia que es pot apreciar quan Mohammad VI pronuncia discursos que ha d'interrompre breument per tossir o esquitxats de sibilàncies.

La commemoració de l'aniversari de la Marxa Verda amb la qual el Marroc es va apoderar del Sàhara Occidental, on el monarca va pronunciar la seva última al·locució, estava prevista per al passat 6 de novembre i finalment va tenir lloc el dia 7.

Mai es va arribar a explicar el motiu d'aquest retard, però Mohammad VI va aparèixer amb molt mal aspecte davant les càmeres de televisió. Així mateix va succeir el 29 de juliol quan va llegir el discurs del tron.

Què són les cimeres bilaterals?

L'expresident Felip González va ser la persona que va instaurar les cimeres bilaterals amb el Marroc i amb altres països. Les cimeres bilaterals hispano-marroquines es coneixen com a reunió d'alt nivell (RAN) i no s'ha celebrat cap des de fa cinc anys. A més, Espanya és l'únic país que segueix celebrant les cimeres amb el Marroc.

Són reunions que asseuen cara a cara a un govern amb alt poder executiu, com l'espanyol, amb un amb molt poca autoritat, com el marroquí. Tot i això, quan les cimeres se celebren al Marroc poden tenir cert sentit, perquè inclouen una llarga audiència amb el rei. No passa el mateix quan tenen lloc a la Península.


Comentaris

envia el comentari