Crisi de govern a la vista. Pedro Sánchez ha anunciat al seu entorn la seva intenció de remodelar l'executiu abans que acabi l'estiu. Segons El Espanyol, el president té la decisió presa i aplicarà els canvis en les pròximes setmanes.
La intenció és suprimir tres ministeris. Sánchez fa temps que té la idea de desfer-se dels ministres més desgastats i promocionar persones de perfil tècnic. En els últims dies s'havia estès el rumor d'un canvi imminent.
Segons fonts governamentals, ja ha transmès als seus la seva decisió de provocar una crisi de govern i remodelar l'executiu. Es tracta d'un moviment lògic, després de més d'un any de pandèmia i a les portes de la recuperació econòmica.
El pla passa per fer la renovació després dels indults dels presos catalans i abans que acabi l'estiu. Presidència vol començar el nou curs polític amb un executiu reduït i amb un perfil més tècnic.
El pla de Sánchez per renovar el govern espanyol
El president no ha deixat veure encara les seves cartes. Però fonts internes asseguren que, més que un canvi de noms, es tracta de reforçar unes àrees concretes. La intenció és posar èmfasi als departaments que tindran més pes en l'última etapa de la legislatura.
Diumenge es compleixen tres anys del primer govern de Pedro Sánchez. És el govern que va sortir de la moció de censura a Mariano Rajoy. 11 de aquells 17 ministres segueixen avui en l'equip del president:
- Carmen Calvo
- José Luis Ábalos
- Nadia Calviño
- Teresa Ribera
- Pedro Duque
- Luis Planas
- Isabel Celaá
- Fernando Grande-Marlaska
- Margarita Robles
- María Jesús Montero
Entre aquests noms hi ha alguns ministres que ja es consideren amortitzats. El primer nom que apareix a les travesses per sortir és el de Fernando Grande-Marlaska. Al ministre d'Interior l'ha acompanyat la polèmica tota la legislatura.
A més, el titular d'interior compta amb la mala sort de no caure bé ni a l'oposició ni en una part important de govern espanyol. Sánchez vol una segona part de la legislatura sense sobresalts i el seu pla implicaria eliminar el polèmic ministre.
Ministres en la corda fluixa
L'altra que està a les travesses és Isabel Celaá, la ministra d'Educació. Amb la llei d'Educació aprovada, Sánchez també busca un perfil menys controvertit i més tècnic per afrontar la transformació educativa.
Un altre ministre que podria caure és el de Cultura. José Manuel Rodríguez Uribes no ha aconseguit connectar amb l'àmbit que representa el seu departament. En l'aire queden altres noms com Manuel Castells i Alberto Garzón.
Pedro Sánchez anirà amb compte de no obrir una nova crisi amb la formació lila. Però segons revela El Espanyol, el president deixarà escollir a Podem entre cessar Manuel Castells (Universitats) o Alberto Garzón (Consum). Un dels dos anirà fora.
Figures fortes dins del govern
S'especula també amb que Carmen Calvo podria sortir de govern i cedir la vicepresidència a José Luis Ábalos o María Jesús Montero. Per la seva banda, Sánchez té un bon concepte de José Luis Escrivá com a expert, però el veu amb poca cintura política.
Com a figura forta de l'executiu queda Margarita Robles, la ministra de Defensa. No li falten rivals dins del govern. Però és una figura que genera consens en l'arc polític i que està molt ben valorada per la ciutadania.
Fora de perill de la purga quedaria també la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que té una molt bona connexió amb el president. Nadia Calviño i Teresa Ribera, a les àrees d'Economia i Transició Ecològica, també són intocables.
Rumb a les eleccions de 2023
Aquesta serà la segona remodelació de govern de Pedro Sánchez en aquesta legislatura. La primera va ser la sortida del ministre de Sanitat, Salvador Illa, per encapçalar la candidatura de les eleccions catalanes.
Amb el nou gabinet, el president vol afrontar una segona part de la legislatura que serà clau. A l'horitzó hi ha les eleccions generals de 2023. És conscient que té dos anys per canviar la tendència ascendent de la dreta en les enquestes.