Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Sánchez ho deixa clar: «La intenció del govern és no prorrogar l'estat d'alarma»

El president de govern espanyol assegura també que «l'última paraula la tindran els tècnics»

Fi de la incertesa. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aclareix després de dies de moltes especulacions que no té la «intenció» de prorrogar l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig. Això sí, ha avisat que «l'èxit» de la nova fase de lluita contra la pandèmia del coronavirus que s'obrirà després dependrà «de la unitat de tots», de l'eficàcia de la «coordinació» de totes les administracions i de la «responsabilitat individual».

«La intenció del Govern es no prorrogar l'estat d'alarma», ha defensat durant la compareixença que ha ofert aquest dimecres en el Ple del Congrés. Ara, per tant, l'horitzó és del tot incert a partir del 9 de maig, ja que seran les autonomies qui hauran de decidir quins passos seguir amb la hipotètica reobertura de sectors i la normalització de la mobilitat. 

L'última paraula serà dels tècnics

Sánchez ha defensat que aquesta «intenció» del govern de no prorrogar l'estat d'alarma respon, com sempre, «a la consideració dels experts i els científics». Així ho ha assegurat, després que comunitats autònomes i partits li estiguin demanant prorrogar aquesta eina o bé dissenyar un pla jurídic alternatiu per a poder continuar fent front a la pandèmia.

Segons el president, el 9 de maig serà possible prescindir d'aquesta eina perquè la situació no és comparable a la qual existia quan es va haver de recórrer a ella el passat 25 d'octubre, gràcies sobretot a l'avanç de la vacunació.

L'estat d'alarma no anirà més enllà del 9 de maig

És la gran aposta i afirmació de la intervenció, allà de mans de la ministra i les comunitats autònomes es resoldran tots els acords vinculats a l'Covid. «Aquest és l'espai i l'escenari» va comentar Pere. En les últimes hores alguns membres de PNB, Bildu, PDeCAT, Més País o Compromís han insistit a l'eix governamental que aclareixi la situació ciutadana a la qual s'exposarà la resta de la població.

Auguren que caurà en un caos normatiu, com el que va passar la tardor passada a causa de dos tribunals de diferents comunitats. El cas esmentat és el de Navarra que va avalar el tancament perimetral mentre que Madrid ho va abolir. el PP també va voler pronunciar-se davant d'aquesta decisió al·legant que no existia una alternativa. «Estem en un marc d'absoluta incertesa generat per Sánchez, que utilitza la cogobernanza perquè altres es facin càrrec de les seves competències i sumir-nos constantment en un caos», va comentar Cuca Gamarra.