El president Pedro Sánchez amb la mà aixecada i el lema 'España Puede' darrere

Pedro Sánchez no descarta un estat d'alarma a la Comunitat de Madrid

El president espanyol esperarà a la reunió amb l'executiu madrileny abans de prendre qualsevol decisió

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat aquest dijous a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de rebutjar el confinament decretat per l'executiu central a la Comunitat de Madrid. En aquest sentit, i sense allunyar-se de les paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, Sánchez ha indicat que ara cal «analitzar la sentència» i veure «quin és el camí que podem agafar». 

El president socialista ha deixat la porta oberta, d'aquesta manera, a l'aplicació d'un estat d'alarma a la Comunitat de Madrid, fet que permetria aplicar les mesures sanitàries aprovades pel govern espanyol. De totes maneres, la decisió final es prendrà després de la reunió entre el govern autonòmic i el central, previst per a aquesta tarda. Sánchez ha insistit que la situació a Madrid és «greu», i que són estrictament necessàries mesures per tenir «més controlada» la transmissió del virus. 

Mesures d'acord amb l'evolució de la pandèmia

«L'estat d'alarma és un instrument constitucional, l'article 116 de la Constitució, que es va activar a l'inici de la pandèmia i s'ha demostrat eficient per doblegar la corba, i per tant aquest instrument el govern sempre l'ha contemplat», ha afirmat Sánchez. 

Amb tot, el president espanyol ha promès que les mesures que es posaran en marxa sempre es faran d'acord amb l'evolució de la pandèmia i en col·laboració amb la Comunitat de Madrid. Seran, ha dit, «proporcionals» i «respectant les competències» de la Comunitat. 

«Hem de posar tots els instruments i mesures sobre la taula per doblegar la corba. Ho volem fer amb la màxima col·laboració de la Comunitat de Madrid i respectant les competències, però sustentant les decisions als criteris científics i essent proporcionals al grau de la pandèmia». Precisament en les pròximes hores es reuneix el grup de treball entre el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid per abordar la situació que s'obre després de la sentència del TSJC

Sánchez ha assegurat que les mesures que ha adoptat el seu executiu sempre han tingut una base «tècnica i científica» i compten amb l'aval del Consell Interterritorial de Salut. «A partir d'aquí és important que les governants tinguem present que hem de pensar en els compatriotes, els familiars de les víctimes i els sanitaris».