El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un moment de la declaració institucional que va pronunciar el 20 de juny del 2020

Pedro Sánchez posa data a la fi de l'estat d'alarma i xifra de vacunats a l'estiu

El govern espanyol segueix compromès amb l'objectiu d'arribar al 70% de la població immunitzada abans de setembre

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la setmana del 19 de juliol hi haurà 25 milions de ciutadans de l'Estat espanyol immunitzats i que a finals d'agost seran 33 milions els vacunats amb la pauta completa. Sánchez ha detallat aquest dimarts en roda de premsa un calendari de vacunació que implica assolir l'objectiu de tenir el 70% de la població adulta vacunada a finals d'estiu. Segons Sánchez, l'escenari «més conservador» i «prudent» implica que la setmana vinent hi haurà més persones vacunades amb la pauta completa que contagiat, la del 3 de maig hi haurà 5 milions de vacunats amb les dues dosis, la primera de juny 10 milions i la del 14 de juny 15 milions.

El president de l'executiu espanyol també ha explicat que Espanya té contractades 87 milions de dosis per rebre entre abril i setembre de 2021. Sánchez ha subratllat que el procés de vacunació «s'accelerarà» a l'abril i cada mes el ritme serà més elevat.

El govern es compromet a arribar al 70% de la població immunitzada abans de setembre

Entre abril i juny s'espera l'arribada de 38 milions de dosis de la vacuna a Espanya la qual cosa suposa 3,5 cops més en relació amb el primer trimestre de l'any. Sánchez ha insistit que la prioritat del govern espanyol és vacunar i ha remarcat que els vaccins són «segurs».

«Podrem fer un salt en la intensificació de la vacunació», afirma Sánchez, que ha destacat que l’«'èxit del procés de vacunació» està vinculat a la compra centralitzada de vacunes a la Unió Europea. «Estem en el principi del fi», ha dit. Sánchez ha destacat que Espanya té un ritme de vacunació «molt positiu» en relació amb altres països europeus, ja que un 79,1% de persones majors de 80 anys ja han rebut una dosi de la vacuna mentre que a la UE la mitjana és del 60%.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així, Pedro Sánchez ha volgut recalcar que «les quatre vacunes són segures», encara que per ara Espanya només n’ha obtingut tres: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. La mirada ara està posada a la vacuna de Janssen, la qual és monodosis i incrementaria considerablement el ritme de vacunació. I precisament per aquesta raó el president del govern espanyol segueix apostant per aconseguir la immunitat de grup abans de setembre.

Espanya finalitzarà l’estat d’alarma el pròxim mes de maig

Pedro Sánchez ha detallat a la roda de premsa d’aquest dimarts el pla de vacunació del govern espanyol. Així, el president assegura que la setmana del 3 de maig hi haurà 5 milions d’espanyols amb la pauta completa –les dues dosis- de la vacuna posada. La setmana del 14 de juny, ha assegurat el president, hi haurà 15 milions d’espanyols immunitzats per les vacunes. La setmana del 19 de juliol s’aconseguirà arribar als 25 milions d’espanyols amb les dues dosis posades, i abans del mes de setembre el 70% de la població del país estarà immunitzada.

Pel que fa a l’estat d’alarma, Sánchez ha recordat que la seva vigència s’acaba el pròxim mes de maig i la intenció del govern espanyol és no prorrogar-ho: «El nostre objectiu és que el 9 de maig es posi punt final a l’estat d’alarma», ha assegurat Sánchez. Aquesta decisió suposaria eliminar les restriccions de mobilitat, confinaments i l’anul·lació del toc de queda a totes les comunitats del país.