Pedro Sánchez en una compareixença de premsa al palau de la Moncloa.

Pedro Sánchez ressuscita el 155 i amenaça en aplicar-lo a Castella i Lleó

Els sanitaris de la comunitat no saben com han d'actuar i si les mesures vigents són de caràcter obligatori o voluntari

Notícia d'última hora del govern de l'estat. Després que la Moncloa hagi estat tot el cap de setmana amb la polèmica de Castella i Lleó, aquest dilluns han fet un pas més. I és que el president Pedro Sánchez ha alertat al govern de la comunitat autònoma amb l'aplicació de l'article 155.

L'aplicació d'aquest article buscaria resoldre la situació actual de la comunitat. L'actual govern de la comunitat, liderat pel PP i Vox, ha decidit continuar endavant amb unes controvertides mesures antiavortistes. Aquestes haurien entrat en vigor aquest mateix dilluns, setze de gener.

Els sanitaris en mig del conflicte governamental

Després que el govern de Castella i Lleó apliqués aquestes mesures els sanitaris es veuen entre l'espasa i la paret. El personal sanitari dels hospitals, els consultoris i els centres d'atenció primària encara no saben ben bé com han d'actuar. Desconeixen si han d'aplicar les mesures antiavortistes instaurades pel govern de manera optativa o si, per contra, estan obligats i obligades a fer-ho.

Davant d'aquesta situació que es viu en aquesta comunitat autònoma, el govern central ha decidit prendre-hi partit. L'executiu liderat per Pedro Sánchez ha declarat que no dubtaran a aplicar l'article 155 en cas que sigui necessari. Aquest article ja es va aplicar a Catalunya arran els fets de l'1 d'octubre.

L'article en qüestió, inclòs en la Constitució, dota a l'Estat d'un mecanisme coactiu per obligar les comunitats autònomes que incompleixen les obligacions imposades per la Constitució o altres lleis, o que atempten greument contra l'interès general d'Espanya, al compliment forçós d'aquestes obligacions o a la protecció de l'esmentat interès general.

L'article com a última mesura

De totes maneres, el govern s'han afanyat i han subratllat que el recurs a aquest article de la Constitució, que podria arribar a intervenir les competències de Sanitat del territori, seria la darrera opció per la qual es decantarien. «Només s'aplicarà si no hi ha més remei», ha assegurat el govern.

Aquesta notícia arriba en plena campanya preelectoral de les eleccions autonòmiques del pròxim 28 de maig. En aquesta situació el Partit Socialista (PSOE) s'esforça a responsabilitzar el líder del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, d'emparar el retrocés ideològic tant del seu partit com de la ultradreta de Vox a la regió.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp