Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president espanyol Pedro Sánchez en un acte a Jaén

Pedro Sánchez resta importància a la seva presència a la taula de diàleg

El president del govern espanyol demana fixar-se si hi ha "avenços" entre l'Estat i la Generalitat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha continuat sense aclarir la seva presència a la taula de diàleg entre Estat i Generalitat. Recordem que la mateixa està prevista per la tercera setmana de setembre. "El més important no és si hi vaig o no; l'important és si hi ha avenços en aquesta mesa", ha dit. 

"La meva disposició per al diàleg és total"

"En això hi hem de treballar tots", ha apuntat Sánchez en una entrevista dominical al diari 'El País'. "Sempre he manifestat que la meva disposició per al diàleg és total. M'he reunit amb el president Torra, amb el president Aragonès", ha indicat.

Alhora, ha recordat que "em vaig reunir en aquesta sala amb la delegació del Govern de la Generalitat de llavors", ha recordat el president espanyol. Pedro Sánchez també ha promès que quan acabi el 2021 el ciutadà haurà pagat de llum "el mateix que el 2018".

En tot cas, Sánchez ha esquivat les preguntes més incòmodes. No s'ha mullat, en aquest sentit, sobre l'anunci de Pere Aragonès de convocar un referèndum d'autodeterminació el 2030. "Catalunya necessita un Govern que surti del capficament en el qual ha estat en els últims 15 anys", ha insistit el socialista. 

El cap de l'Executiu espanyol ha carregat contra les "qüestions" que tracta actualment el Govern català, tot i no deslegitimar-les. En aquest sentit, ha assenyalat que, després de la pandèmia i de les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries, probablement[les qüestions]s'han vist reduïdes. En tot cas, ha insistit que a la taula de diàleg el govern espanyol vindrà amb "l'agenda del retrobament". 

"És ben públic. Es tracta d'un conjunt d'inversions de finançament per aprofitar aquesta etapa de recuperació i modernització", ha dit, sense donar més detalls. "Espanya no té cap problema amb Catalunya", ha insistit, assenyalant que el problema el té l'independentisme. "Amb la concepció plural de la societat catalana", ha conclòs. 

Laura Borràs creu que seria "un engany" si Sánchez no acudeix

Recordem que ahir mateix la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va ser més contundent que mai. L'excandidata a la presidència de la Generalitat va assenyalar que seria "un engany" que president del Govern, Pedro Sánchez, no acudeixi a la taula de diàleg Govern-Generalitat d'aquest mes. Borràs va recordar que el socialista sí que va estar en la primera, amb el llavors cap del Govern Quim Torra.

Ho ha interpretat així irònicament: "Ja no vol asseure's en la següent, però al mig resultarà que és l'artífex del diàleg". Per a la també membre de Junts, que no s'hagi anunciat l'assistència de Sánchez reflecteix que no valora aquesta taula. De fet, creu que més aviat la menysprea.

Així replica també a ERC, que va demanar a Junts no menysprear la taula: "El meu escepticisme, conegut per tots, està fiablement contrastat amb fets en l'altre costat". En aquest sentit, Laura Borràs ha demanat fixar-se més en l'escepticisme del Govern.

Borràs ha insistit a criticar Sánchez afirmant que "quan tu estàs interessat en alguna cosa i ho assumeixes de manera principal, acudeixes". També ha afegit que Junts és escèptica sobre una taula que hauria de ser directament de negociació.

Considera que s'ha de ser més realista

"La independència només la imagino de manera unilateral, perquè soc realista i veig quin és l'Estat" que el Govern té davant, ha defensat. A més ha recordat que és Junts, no sols ella, qui creu que la independència només podrà ser unilateral en un context com l'actual.

"La unilateralitat és la porta de sortida que queda mentre les condicions siguin aquestes que marca l'Estat espanyol", ha dit.

En canvi, no veu realista que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi desitjat aquesta setmana que per a 2030 ja hi hagi hagut un referèndum. Borràs considera que "posar dates a una qüestió que en aquest moment, a més, es fia a una taula de diàleg no és molt realista".

Segons Borràs, la unilateralitat queda legitimada quan "de manera reiterada hi ha una part del territori que el que vol i demana és un referèndum que no es concedeix". "L'independentisme creix, però, elecció a elecció, la qual cosa creix en el costat de l'Estat és la repressió i el no oferir solucions", ha advertit.