El conseller Josep Maria Argimon durant una roda de premsa

La pandèmia segueix retrocedint amb força a Catalunya: 12 crítics menys

En total, el departament de Salut ha detectat 805 nous contagis en les últimes 24 hores

El Departament de Salut ha declarat que hi ha 12 pacients crítics menys ingressats a les UCI a causa de la Covid-19 en les darreres hores. En total, en aquests moments hi ha 324 pacients de gravetat. Els hospitalitzats també baixen clarament i ara n'hi ha 936 (-50).

Segueix el retrocés de la pandèmia a Catalunya

En paral·lel, s'han notificat 805 nous contagis confirmats per PCR o TA. Aquests nous casos situen el total des de l'inici de la pandèmia en 896.738.  L'Rt baixa una centèsima fins a 0,77, i el risc de rebrot retrocedeix a 128 (-9).

S'han notificat 37 morts en les últimes hores i el total de defuncions des de l'inici és de 23.547. El 4,37% de les proves en la darrera setmana ha donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 186,26 176,90, mentre que a 7 dies baixa de 75,51 a 70,64.

Es reprenen les proves de Covid-19 als contactes estrets

Recordem que fa poques hores el departament de Salut va avançar que, a partir de dilluns, es reprendran les proves als contactes estrets d'una persona amb Covid-19. Es farà de forma progressiva, i hi ha algunes variacions.

Per exemple, en el cas dels pacients amb pauta completa de vacunació, les proves es realitzaran entre els dies 4 i 6 del contacte. Ara bé, es manté la directriu que no cal que facin una quarantena. Els no vacunats també es faran la prova, tot i que ells sí que s'hauran de confinar preventivament deu dies.

A l'escola, els vacunats es faran un test d'antígens d'automostra entre els dies 0 i 1 de detectar-se el cas. En el cas dels que no hagin rebut la vacuna, seguiran la mateixa pauta que la població general, amb prova PCR i 10 dies de quarantena.

Recordem que les proves als contactes estrets es van deixar de fer al mes de juliol, davant l'allau de pacients en plena cinquena onada de Covid-19. Ara, amb els contagis a la baixa, i a les portes de la tornada a l'escola, Salut actualitza el protocol. 

L'oci nocturn insisteix en la necessitat de reobrir portes

El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat aquest divendres la reobertura de l'oci nocturn. En aquest sentit, ha subratllat que el sector disposa d'eines per fer possible un retorn regulat i segur. Cañete ha fet èmfasi en les dificultats que travessa aquest col·lectiu empresarial amb un exemple gràfic:

"Es pot estar un minut sense respirar, potser un minut i mig, però ningú pot aguantar deu minuts". El màxim responsable de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana ho ha dit a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Allà, ha visitat els empresaris que des de dimecres es concentren en aquest punt per mostrar el rebuig al tancament dels locals d'oci nocturn.

"Ara per ara tenim les eines necessàries per garantir la seguretat en aquest tipus de locals", ha indicat Cañete. També ha recordat que en altres comunitats autònomes o països de l'entorn s'han posat en pràctica "amb èxit". Per això ha considerat "inexplicable" la situació actual.

Cañete ha alertat què és "impossible" que després de 18 mesos "puguin subsistir les empreses i preservar-se els llocs de treball". A banda, ha alertat que, sense l'obertura de l'oci nocturn regulat, s'aboca la ciutadania a altres formes d'entreteniment "incontrolat i amb menys garanties", com ara els botellots.

El president de PIMEC ha mostrat el seu suport als representants d'un sector. La patronal recorda que el sector és l'únic que manté un tancament total des de fa 18 mesos. Aquest fet, afegeix, provoca la "inviabilitat" dels negocis i "posa en risc la supervivència" de les empreses i de 37.000 llocs de treball.