Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mans d'un home emmanillades.

La nova llei contra els maltractadors a Espanya: ja no podran veure els seus fills

La llei, que estableix que el maltractador no podrà veure els seus fills, ha entrat en vigor aquest divendres

Aquest divendres entra en vigor a Espanya una reforma de llei que es va aprovar fa un temps. La nova proposta pretén protegir els fills de pares acusats de violència de gènere o contra els mateixos menors.

Tal com indica la nova normativa que s'ha de complir des d'aquest divendres al nostre país, els maltractadors ja no podran tenir contacte amb els seus fills.

Qualsevol pare o mare acusat de maltractament i que es trobi en un procés penal per violència de gènere no podrà tenir un règim de visites amb els seus fills menors.

Es tracta d'una norma inclosa en l'última reforma del Codi Civil, que es va tramitar abans de l'estiu. Amb ella, s'ha modificat l'Article 94, que recollia el dret dels progenitors a visitar-los i comunicar-s'hi en cas de no tenir la seva custòdia.

Així doncs, en cas de separació, el jutge ja no fixarà un règim de visites entre aquests pares i els seus fills. No només això, sinó que en cas hi sigui actualment, el jutge el suspèn immediatament.

El cas s'activarà quan el progenitor en qüestió es trobi immers en un procés penal. Concretament, un procés per atemptar contra la vida, agredir o abusar de la seva parella o dels fills de tots dos. També s'hauria d'aplicar en el cas que hi hagi «indicis visibles de violència domèstica o de gènere».

Com acostuma a passar, hi podrà haver també alguna excepció. El jutge tindrà la possibilitat d'autoritzar aquestes visites sempre que es tracti d'alguna situació que pugui beneficiar el fill. És a dir, en una «resolució motivada en l'interès superior del menor».

Evidentment, en aquest cas s'haurà de realitzar primer una «prèvia avaluació de la situació de la relació paternofilial». A més, s'ha especificat que aquesta excepció no podrà tenir lloc en cas que el pare o mare estigui ja a la presó, sigui provisional o ferma.

 

Protecció per als fills de presumptes maltractadors

Aquesta nova reforma en la llei no pretén res més que protegir els fills menors d'aquells pares que puguin ser maltractadors. Ho farà encara que no comptin amb resolució d'un judici.

Una de les principals qüestions a evitar amb aquest canvi és la violència vicària, de la qual s'ha parlat molt durant els últims mesos. 

La violència vicària és un tipus de violència que infligeixen els pares o mares contra les seves parelles o exparelles a través dels seus fills. D'aquesta manera, el fill o filla és la víctima per causar dolor al pare o la mare, segons el cas.

Normalment, aquest tipus de maltractadors saben que el pitjor que poden fer a la seva parella és danyar els seus fills o allunyar-los. Per això, en lloc d'atacar-la directament, utilitzen els infants.

Per mala sort, Espanya ha tingut diversos exemples de violència vicària aquest any. En primer lloc, es fa referència al pare que va endur-se les seves filles a Tenerife, les va assassinar i les va llançar al mar. 

El segon cas és encara més recent. Un home que ha assassinat el seu propi fill, de 2 anys, a l'habitació d'un hotel a Barcelona

Segons les determinacions dels experts, tots dos delictes tenien el mateix propòsit: fer mal a les mares dels petits de la pitjor manera possible, matant els seus fills.

En casos així, normalment els maltractadors ja tenen obert un procés judicial anterior per haver intentat fer mal a la mare. 

Per aquest motiu, la nova llei té l'objectiu d'evitar situacions en què el progenitor pugui endur-se el fill o filla.