Una mare subjectant la mà del seu fill

L'òrgan vital que pot envellir fins a 30 anys de cop a conseqüència de la Covid-19

Un estudi ha descobert ara com pot afectar el virus als ronyons

Des que el coronavirus va arribar a les nostres vides, els experts han anat descobrint, a poc a poc, quins podien ser els efectes de virus en el nostre cos.

És cert que en els gairebé dos anys que portem convivint amb ell han estat molts els avenços que hi ha hagut respecte a la malaltia. No obstant això, hi ha coses de virus que encara no se saben.

Ja s'han descobert pràcticament tots els símptomes que pot generar el contagi del virus a curt termini. També se sap que, generalment, els problemes respiratoris serien els que poden derivar en coses més greus.

No se saben tantes coses sobre els efectes que el coronavirus pot tenir en els nostres cossos a llarg termini. En ser una malaltia sorgida fa tan poc temps, és una cosa que encara no ha pogut estudiar.

Malgrat això, hi ha coses que a poc a poc es van esbrinant. Ara, un nou estudi ha descobert el que podria ser un nou símptoma d'aquelles persones que han patit o pateixen covid persistent.

Primer de tot, cal explicar què és això de la covid persistent. Doncs bé, els experts han catalogat la malaltia d'aquesta manera quan una persona presenta símptomes de Covid-19 més de 12 setmanes després d'haver-se contagiat.

És a dir, si algú dona positiu per coronavirus i tres mesos després segueix presentant símptomes de la malaltia, es considera covid persistent.

El fet de patir la malaltia durant un termini tan llarg podria fer que es desenvolupin certs problemes importants.

Problemes renals per covid persistent

Una última investigació ha descobert ara que un d'aquests problemes es trobaria als ronyons. La investigació, feta per l'Administració de Salut dels Veterans dels EUA, ha conclòs que un terç de les persones amb covid persistent pot presentar problemes renals.

I no qualsevol problema. Segons les dades que s'han donat, aquesta covid persistent pot provocar que els ronyons d'una persona arribin a envellir l'equivalent a 30 anys de forma molt ràpida.

Es tracta d'un estudi que s'ha realitzat tenint en compte 89.000 persones que van passar el virus després d'haver patit els seus símptomes durant més d'aquests tres mesos.

Cal tenir en compte que els ronyons són un òrgan vital del cos, ja que la seva funció és la de netejar la sang de toxines. Així doncs, qualsevol afectació en ells és important.

És per això que la investigació s'ha centrat en això. De totes les seves investigacions es va poder deduir que els pacients amb covid tenien un 25% més de risc que la seva funció renal es disminueixi en un 30%.

I, a més percentatge de disminució en la funció renal, més risc amb la Covid-19. De fet, es va determinar que els pacients amb Covid-19 tenien un 62% més de risc d'una disminució del 50% en la funció renal.

Es tracta d'unes dades preocupants. Més si tenim en compte una altra mostra treta de la investigació d'un total de 220 pacients que van tenir una pèrdua del 85% de la funció renal.

A més, els experts han explicat que a més gravetat de la Covid-19 en la persona, més probabilitat de patir aquests danys renals.

De moment no s'ha arribat a determinar d'una forma clara el motiu de tot això, no se sap per què el coronavirus causa aquests problemes en els ronyons. Les teories que hi ha fins ara apunten, això sí, al fet que podria tractar-se d'alguna cosa relacionada amb la inflamació que causa el virus en alguns òrgans.