Després que el Govern decretés, el 5 de juliol, en un moment d'emergència de la cinquena onada de la Covid-19, el tancament de l'oci nocturn, Generalitat i sector van arribar unes setmanes dies després al punt comú de permetre la reobertura amb limitacions. L'oci nocturn, un sector econòmic castigat des de l'inici de la pandèmia, podia obrir seguint l'horari establert per a la restauració, dos quarts d'una de la nit.
Aquesta mesura és considerada un perill per a l'ocupació i el desenvolupament econòmic per a la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). En un comunicat emès aquest mateix dimarts, la patronal de l'oci nocturn ha demanat al Govern que les discoteques i locals puguin tornar a obrir fins a les tres de la matinada, argumentant que aquesta mesura podria servir per reduir els botellots.
La Fecasarm alerta que les restriccions a l'oci nocturn posen en perill l'ocupació
La patronal assenyala que les restriccions actuals derivaran en la destrucció de «milers de llocs de treball», i critica que les festes il·legals «no compten amb mesures de seguretat ni paguen impostos. Per altra banda, la Fecasarm exigeix la implementació d'un triple sistema de seguretat en espais interiors, una fórmula que la patronal defensa «des de fa mesos», i que contribuiria, segons la patronal, a la detecció de positius asimptomàtics.
La proposta: dret d'admissió per a l'entrada dels clients
Aquest sistema implicaria modificar el protocol d'accés als locals d'oci nocturn: sotmetre el dret d'admissió a haver passat un test previ, a tenir la pauta completa de vacunació o a haver passat la malaltia en un període inferior a sis mesos. Tot plegat es controlaria amb una aplicació que generaria un codi QR, un mètode que per a la Fecasarm «respectaria el dret fonamental a la intimitat de l'usuari i les seves dades personals».
Al mateix temps, la Fecasarm proposa que s'instal·li a l'interior dels locals aparells de desinfecció d'aire i superfícies per ionització de plasma fred per afavorir la ventilació. El president de l'Associació d'Hoteleria, Restauració i Oci Nocturn de Castell-Platja d'Aro i s'Agaró, Jordi Diaz, defensa que «si som capaços de generar espais d'oci nocturn segurs i d'utilitzar-los com a tallafocs dels contagis, estarem contribuint a generar municipis lliures de Covid, aprofitant la restauració i l'oci nocturn com a aliats estratègics».