Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Si tens entre 40 i 49 anys: Hi ha un problema amb la vacuna a Catalunya

Per diverses causes, la vacunació en aquest grup de població a tot l'Estat s'ha alentit notablement

La vacunació contra la COVID-19 a Espanya segueix a bon ritme. Ara bé, hi ha una franja de població molt concreta en què, aparentment, s'ha estancat l'administració de dosis. Es tracta de les persones d'entre 40 i 49 anys, ja que només el 80,6% dels ciutadans tenen la pauta completa.

Aquesta dada contrasta amb la de les franges que estan immediatament per sobre, els ciutadans d'entre 50 i 59 anys. Entre aquests, el percentatge de població vacunada amb la pauta completa puja fins al 89,5%. És cert que els de 40 anys van començar a vacunar una mica més tard, però segons les dades, el percentatge hauria de ser superior.

Què està passant? És difícil de trobar una causa directa a aquest preocupant estancament, encara que alguns experts comencen a mullar-se. Molts atribueixen aquest alentiment a les vacances, tot i que també admeten que podria haver-hi moltes persones que no hagin volgut vacunar-se.

A aquest ritme, Espanya hauria d'accelerar una mica més per a poder acabar l'agost amb el 70% de la població vacunada. Aquest va ser l'objectiu marcat per Pedro Sánchez i que, fins ara, semblava que sí que es podrà aconseguir.

Caldrà veure si les vacunacions massives sense cita prèvia ajuden a donar aquesta empenta. A més, els joves d'entre 12 i 19 anys també estan començant a vacunar-se. Una part d'aquest grup poblacional començarà aviat a rebre la segona dosi també.

El 20% de la població entre 40 i 49 anys no té la pauta completa

Tornant a les dades, gairebé el 20% de la població entre 40 i 49 anys no té la pauta completa de la vacuna. De fet, gairebé un 15% ni tan sols ha rebut la primera dosi, cosa que comença a preocupar les autoritats.

De moment, l'explicació oficial és que moltes persones han prioritzat les seves vacances abans de la vacuna. A Catalunya, la Generalitat assegura que el 10% de les segones cites no s'han presentat tot i haver-se posat ja la primera.

Gemma Graywinckel, directora del Servei Català de Salut, ha assegurat que és per culpa de l'època estival. Després d'un any i mig en què la mobilitat al nostre país ha estat molt reduïda, la gent ara vol descansar. Per aquest motiu, si la segona cita els ha agafat de vacances, directament han preferit saltar-se-la.

La directora ha demanat a la població que assumeixi que continua havent-hi un risc considerable, amb les UCI en nivells massa altes. Ha demanat també una última empenta a la vacunació per a aconseguir la immunitat de grup si més no en els majors de 40 anys.

Malgrat tot, les autoritats tenen l'esperança en què, un cop acabat l'agost, tot torni a la normalitat. Per sort, hi ha cert marge per inocular la segona dosi. D'aquesta manera, la majoria de persones podran tornar a demanar cita aviat.

A més, els governs de diferents comunitats autònomes ja han començat a vacunar fins i tot sense cita prèvia. Això, sumat a les 'repesques' que s'aniran produint en les pròximes setmanes, fa pensar que el problema durarà poc.

El 73,2% de la població té almenys una dosi

La bona notícia és que, malgrat tot, la vacunació continua avançant en la resta de franges d'edat. El 73,2% de la població espanyola té a l'almenys una de les dues dosis posades. I el 62,8% té ja la pauta completa, gairebé 30 milions de persones.

Per franges d'edat, per sobre dels 50 anys la situació està més que controlada. Els majors de 80 anys estan tots vacunats amb dues dosis, mentre que el percentatge és del 98,2% per als de 70 a 79 anys.

El percentatge va baixant a mesura que es redueix l'edat, ja que cada col·lectiu va començar més tard que l'anterior a vacunar-se. De 60 a 69 anys, el 97,4% tenen la pauta completa; i de 50 a 59 el percentatge puja fins 89,6%.

Per sota ja hi ha els de 40 a 49 anys, amb una diferència una mica més gran: 80,6% amb pauta completa. Si tenim en compte a tota la població major de 40 anys, en conjunt, les dades milloren. El 93,4% de ciutadans majors de 40 tenen almenys una dosi, mentre que el 90,3%, ja tenen la pauta completa.