Pere Aragonès.

El Govern canvia el criteri pel toc de queda (i s'allargarà encara més)

El toc de queda afectarà aquells municipis que tenen una incidència acumulada de 125 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts prorrogar una setmana el toc de queda com a mesura de contenció de la pandèmia de Covid-19. La mesura, que perllonga l'actual, entrarà en vigor a partir del divendres. El toc de queda, per tant, s'allargarà fins el proper 3 de setembre. 

En un comunicat, ha anunciat que el Procicat també ha decidit baixar a 125 casos per cada 100.000 habitants la incidència acumulada a set dies. S'assegura que la mesura s'aplica únicament als municipis de més de 5.000 habitants.

En total es proposa una llista de 148 municipis —125 per tenir una incidència acumulada superior a la permesa i 23 per estar envoltats per municipis afectats—, per la qual cosa hi ha 28 municipis menys que en l'anterior actualització del toc de queda.

Argimon ja ho avançava ahir mateix

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja explicava ahir que el Govern optaria per perllongar la norma. El motiu, molt clar: limitar les festes nocturnes i així reduir al màxim el contacte entre els més joves. 

A part, el conseller va animar la població a vacunar-se contra el coronavirus com a «cita més important a l'estiu». També va assegurar que no és incompatible amb les vacances. «No és escollir entre vacunació i vacances. Ho podem fer tot», ha afirmat en declaracions a la premsa des de Prada (Conflent), on ha participat a la Universitat Catalana d'Estiu.

Argimon no ha avançat si la comissió delegada del Govern demanarà endurir les restriccions per evitar contagis de covid-19 com el toc de queda nocturn però ha assegurat que la reunió analitzarà «els pros i contres». "Des del punt epidemiològic sí que necessitem aquesta restricció horària", ha defensat, per impedir interacció social de matinada.

En aquest sentit, ha criticat les trobades per beure al carrer, que ha recordat que ja es produïen abans de la pandèmia, perquè «no és bo» que hi hagi interacció «sense mascareta ni cap mena de distància». «En aquest moment és quan estàs més relaxat i la mascareta no és al seu lloc» i es facilita la transmissió del virus, ha alertat.