El president Pere Aragonès i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon

La decisió d'avui mateix del Govern que beneficiarà a milers de famílies catalanes

Salut i Drets Socials permeten les sortides de menys tres dies de les residències en l'última actualització del pla de mesures preventives en l'entorn residencial

La conselleria de Salut i la de Drets Socials han fet pública la modificació del protocol Covid al miler de residències de gent gran catalanes, un dels espais més protegits durant la pandèmia, i autoritzen la represa de les sortides de curta durada dels residents. Si bé fins ara els interns podien sortir únicament tres o més die, ara se'ls permetrà fer sortides inferiors als tres dies, sempre que l'entorn relacional sigui una bombolla de convivència.

Les conselleries ja han comunicat les noves mesures als centres, plantejades, ara, davant la millora progressiva de les dades epidemiològiques. L'objectiu és que aquesta actualització del pla d'intensificació de les mesures de control, iniciada a mitjan juliol, es pugui posar en funcionament a partir d'aquest dimarts, i s'allargarà durant catorze dies, segons un comunicat del Govern.

Continuen les mesures de precaució per a visitar els residents

Les visites familiars segueixen limitades a dues persones com a màxim per cada visita, que s'hauran de fer tests d'antígens sota la supervisió de professionals de la residència formats per garantir la protecció dels residents. A banda, també s'haurà de firmar una declaració de responsabilitat.

També és una novetat respecte de l'última actualització, del 4 d'agost, un altre aspecte relatiu als residents. Tots aquells que hagin estat contacte estret d'un cas positiu de Covid-19 però tinguin ja la pauta completa continuaran sense haver de fer quarantena, però se'ls farà una prova PCR el primer dia, el setè i el quinzè. En cas de brot, els residents positius hauran d'estar aïllats un mínim de deu dies, mentre que els no confirmats que estiguin vacunats no hauran de fer quarantena, però si una prova PCR.

Els treballadors que també siguin contactes estrets d'un positiu seguiran treballant en cas que les PCR periòdiques siguin negatives. Pel que fa als mateixos treballadors, se'ls mantenen els cribratges periòdics, les mesures d'aïllament en cas de contraure el coronavirus i la vacunació per als nous incorporats.

L'actualització, vinculada a la «tendència a la reducció de la incidència de nous casos»

El Govern fa palès que l'actualització de les mesures, destacada per la possibilitat de sortir menys de tres dies, es fa per la «clara tendència a la reducció de la incidència de nous casos». Tot i això, l'executiu recorda que l'afectació, «tant a la comunitat com a les residències», és «elevada». És per això que el pla d'intensificació de les mesures de control en l'entorn residencial segueix insistint, tot i la impossibilitat d'obligar als treballadors, en la «conveniència de la vacunació» per tots aquells que puguin estar en contacte amb els residents.