Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

El Govern, sobre els treballadors de residències no vacunats: «No podem»

La consellera de Drets Socials diu que no poden obligar treballadors de residències a vacunar-se però demana un «esforç» més enllà de creences

El Govern no pot obligar els treballadors de les residències a vacunar-se. Així mateix ho ha reconegut la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, tot i que els ha demanat que facin un «esforç més enllà de les seves creences». Ara mateix hi ha 175 residències de gent gran o discapacitats que tenen algun cas positiu, i 120 ja són vermelles.

En una entrevista concedida a 'Catalunya Ràdio', Cervera ha explicat que la xifra de treballadors amb la pauta completa en aquest sector és d'un 90%, i que gran part de les persones que no s'han vacunat pertanyen a grups on la campanya s'ha obert més tard.

Com a balanç general d'aquesta onada, cal destacar que un total de 60 persones han ingressat a l'UCI i 72 han mort. Cervera, a més, ha aprofitat l'entrevista per valorar que la moratòria dels desnonaments del govern espanyol és un «pedaç» i li ha reclamat mesures estructurals.

El Govern no pot fer obligatòria aquesta vacunació

Així doncs, la consellera de Drets Socials ha tancat la porta al reclam de diverses veus del sector, que fa dies que reclamen que la vacunació es faci obligatòria per aquelles persones que treballen a les residències.

Amb tot, Cervera ha manifestat que sí que hi ha quelcom que poden fer: establir mesures preventives, com per exemple sotmetre'ls a tres proves diagnòstiques a la setmana.

La manca de personal és un dels principals problemes del sector, ja que com ha explicat la consellera, això fa que hi hagi molta rotació i afavoreix l'entrada de personal jove que potser no està vacunat.

Però no només això, i és que el virus no només ha entrat a través de treballadors sinó també a conseqüència de les sortides dels residents, tal com ha deixat patent Cervera amb les seves declaracions.

La consellera de Drets Socials, a més, ha assegurat que totes les mesures preventives que estan sent aplicades durant aquesta cinquena onada, estan funcionant en línies generals. També ha apuntat que la majoria de casos han estat amb simptomatologia lleu o asimptomàtics, malgrat que al principi es van espantar després del viscut durant la primera onada.

Considera que la moratòria dels desnonaments és un «pedaç»

Violant Cervera també s'ha pronunciat sobre la moratòria dels desnonaments. I és que, malgrat considerar que la seva ampliació seria positiva a curt termini, creu que en el fons no deixa de ser un «pedaç».

Segons el seu parer, el que cal és aplicar «mesures estructurals» que solucionin el problema de l'habitatge i de la pobresa en el seu conjunt.

Per aquest motiu, ha criticat que el govern espanyol hagi recorregut o suspès les lleis que han estat impulsades des de Catalunya, per això ha aprofitat per llançar un missatge a l'Estat: «Demanem que legisli o que ens deixi legislar a nosaltres i no recorri més lleis».

Amb tot, la consellera també ha reconegut que hi ha una manca de parc públic d'habitatge, sobretot pel que fa al lloguer social, per això considera que una les actuacions prioritàries hauria de ser ampliar aquest parc públic.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.