Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Jorge, l'expilot espanyol que es nega a vacunar-se i acaba en coma per covid

Va intentar convèncer els seus familiars perquè no es vacunessin, cosa que va provocar moltes disputes.

Un famós es va negar a posar-se la vacuna contra la covid-19 i ara està intubat a l'UCI d'un hospital, on porta quinze dies ingressat. Es tracta de l'expilot de motociclisme Jorge Lis, que sempre ha defensat les seves idees negacionistes.

Aquest pensament, que l'ha portat a rebutjar fins i tot l'existència del virus, l'ha enfrontat amb la família. I és que va intentar convènce'ls perquè no es vacunessin.

Jorge Lis, de 46 anys, presumia de tenir una vida sana i sense patologies prèvies. Fa unes setmanes va començar a notar els primers símptomes, però no els va donar importància.

Amb el pas dels dies la situació va anar empitjorant fins que va acabar ingressat en un hospital. Al principi va pensar que seria passatger, que només s'hi estaria unes hores, però estava equivocat.

El seu estat de salut es va agreujar i el virus li va provocar una pneumònia bilateral, de manera que el van derivar a l'UCI, on fa quinze dies que està en coma induït.

El penediment de Jorge Lis

Jorge Lis va ser subcampió d'Espanya de motociclisme el 1996 i ara exercia d'entrenador de diversos pilots. Malgrat que es va mantenir sempre fidel a les seves teories negacionistes, en l'últim moment va canviar d'opinió.

Abans de ser intubat va confessar als seus familiars i amics que se'n penedia. «Ens va demanar perdó per no haver-nos escoltat ni una mica per les idees que havia tingut aquests mesos», va dir la seva germana Elena.

Ara, l'expilot es troba davant la carrera més important de la seva vida. Li toca remuntar per a aconseguir la victòria i sortir airós.

El cas de Jorge Lis no es pot considerar un fet aïllat. Cal recordar que el 83% dels contagiats no estan vacunats. A més, moltes de les persones que ingressen als hospitals per covid-19 havien rebutjat rebre la dosi.

En aquests moments a Espanya hi ha 10.500 pacients ingressats en centres mèdics a conseqüència del virus.

Fa tot just una setmana es coneixia la mort d'un negacionista de 34 anys, Stephen Harmon. Formava part d'una popular església antivacunes de Los Angeles i en tot moment va menysprear el poder de la covid-19.

Harmon havia assegurat que les vacunes eren un engany i també va qualificar d'«estúpides» les màquines de respiració assistida. Així ho recull el diari 'The Sun'.

Abans de perdre la vida, va tenir temps per a riure's de totes les mesures imposades per les autoritats per a frenar els contagis. També dels sanitaris que lluiten a primera línia contra el virus. Va assegurar que tenia «99 problemes, però la vacuna no és un d'ells».

Sempre va tenir al cap que no es tractava d'una cosa tan greu com diuen els mitjans. No obstant això, tot va canviar quan va haver de ser traslladat a un hospital als afores de Los Angeles. S'havia contagiat de covid-19 i el van haver de connectar a un respirador per a tractar la pneumònia aguda que havia desenvolupat.

Quan el van ingressar, no es va negar a rebre el tractament. Va començar a mostrar als seus seguidors de les xarxes socials les seqüeles de la malaltia. El dia que el van ingressar a l'UCI va demanar als seus fans que resessin per ell: «volen intubar-me i posar-me un ventilador».

Poc abans de morir, en el seu últim tuit assegurava que «no sé quan em despertaré. Si us plau, reseu».

S'havia mostrat contrari a la vacuna perquè creia que la seva fe religiosa «el protegiria» davant de tots els mals. Confiava més en la Bíblia que en els metges.

Finalment va morir a l'hospital a conseqüència de la covid-19 i sense haver-se vacunat. El seu entorn sempre li recomanaven fer cas als metges, cosa que ell no va fer mai.