Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.

Sánchez es reunirà per videoconferència amb els presidents autonòmics el diumenge

El president de l'executiu pretén abordar la qüestió de la crisi del coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, vol tornar-se a reunir per videoconferència amb els presidents autonòmics el pròxim diumenge 22 de març a les 10 del matí, segons ha anunciat La Moncloa. A la reunió Sánchez informarà els presidents de la gestió que l'executiu espanyol està fent en la lluita contra el coronavirus.

Segons La Moncloa, la trobada també ha de servir per «reforçar les línies de coordinació  i col·laboració  amb les comunitats i ciutats autònomes». Des de la Generalitat asseguren que encara no han decidit si el president, Quim Torra, participarà de la reunió. A la primera sí ho va fer, però Torra va criticar el funcionament i la utilitat de la reunió.

  

GeneralitatQuim TorraMadrid  Catalunya 

Distanciament amb el Govern català

Sobre la taula també les crítiques de la Generalitat  per la centralització de la gestió i la confiscació de material mèdic per part del Ministeri de Sanitat. La consellera de Salut, Alba Vergés, va denunciar aquest dimecres que la intervenció del Ministeri està impedint que el material arribi als centres hospitalaris i assistencials de Catalunya. «Ens consta que empreses i centres sanitaris han rebut missatges d'aturar les comandes o confiscar material per a centralitzar-lo a Madrid», va apuntar.

En aquest sentit, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va denunciar també aquest dimecres que «4.000 mascaretes preparades per a ser enviades a l'Hospital d'Igualada estan aturades a Madrid i pendents d'algun tràmit o inspector que autoritzi aquest enviament».

Per contra, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va negar la major aquest dimecres. En roda de premsa des de La Moncloa va assegurar que el Ministeri està abastint totes les CCAA i va apuntar que el repartiment es fa de la manera més justa possible».

De fons també les crítiques de la Junta d'Andalusia, que va enviar una carta al ministre de Sanitat, Salvador Illa, denunciant la situació «d'absoluta precarietat» dels hospitals andalusos després que la Guàrdia Civil requisés 150.000 mascaretes a una empresa andalusa que havia de proveir-los.

«Les circumstàncies ens van exigir utilitzar un instrument jurídic com és l'estat d'alarma. Busquem avantposar la protecció de les persones més exposades, blindar al màxim les capacitats del sistema públic de salut i protegir a tota la població, fent costat a les mesures d'higiene bàsiques», va assenyalar ahir el president del govern.