Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

Pedro Sánchez sorprèn amb una paga extra a milers de mares l'any 2023

L'ajuda estarà inclosa als pressupostos estatals per a l'any 2023

Més despesa social per reforçar l'estat del benestar. Aquest és l'objectiu del Govern, que preveu per als Pressupostos del 2023 un increment a la partida per a aquest àmbit. Així ho confirmava la vicepresidenta segona Yolanda Díaz.

Pedro Sánchez va haver de fer front durant aquesta legislatura al primer executiu de coalició de la democràcia. Tot i comptar amb només 120 diputats, necessitava més que mai donar la imatge d'estabilitat, sobretot amb els seus socis de govern. No els ho havien posat precisament senzill.

Els pressupostos per a l'any 2023 arriben amb moltes sorpreses

L'objectiu del president és esgotar la seva legislatura i repetir candidatura  els pròxims comicis de desembre del 2023. Per a ell resulta molt important arribar a aquesta data amb l'aprovació de tres Pressupostos Generals de l'Estat, recull El Espanyol.

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez augmenta la despesa social als pressupostos de 2023 | Europa Press

Aquest dimarts s'aprovarà al Consell de Ministres el projecte de llei dels comptes per al 2023. Val a dir que es va haver d'esperar gairebé a la matinada per arribar a una entesa amb Unidas Podemos.

Això va ser molt criticat per Yolanda Díaz, que va criticar els mètodes de negociació dels socialistes, esgotant al màxim els terminis. Visiblement molesta, assegurava a la SER que «estem així des d'agost i no comparteixo aquesta manera de negociar. No és correcta aquesta manera de negociar».

En què consistirà l'ajuda per a les mares?

Els Pressupostos del 2023 recullen «la despesa social més gran de la història», ha indicat la vicepresidenta. A més, també es «garantitzarà el poder adquisitiu dels nostres pensionistes i milloraran les condicions laborals i salarials dels funcionaris».

Va fer especial èmfasi a reforçar l'Estat del benestar. Ha detallat que «la sanitat, l'educació, la dependència o les beques són algunes de les partides que es reforçaran pròximament». Una de les grans novetats fa referència a una paga que rebran les mares.

És un ajut universal de 100 euros per a aquelles dones amb fills de 0 a 3 anys. També hi haurà millores en les prestacions per desocupació. La vicepresidenta, que a més ocupa la cartera de Treball, va voler aprofundir en aquest darrer tema.

Al seu compte de Twitter va anar revelant algunes de les qüestions que entenia més rellevants. «Deixem enrere l'última retallada del PP en matèria de desocupació. Recuperarem el 60% de la base reguladora des dels sis mesos de prestació», va apuntar.

Pel que fa a les pensions,  siguin contributives o no, «s'incrementaran». Tot amb el propòsit que «mantinguin el poder adquisitiu davant de l'alça inflacionista».

Noves mesures de conciliació familiar

Més enllà de l'ajut econòmic de 100 euros per a la criança de fills de 0 a 3 anys, també hi ha previst incorporar-hi altres mesures. Es tramitarà la Llei de famílies amb la intenció d'incorporar els nous permisos de conciliació. Serà tant per a cuidadors com per atendre imprevistos familiars o un permís parental de 8 setmanes.

Pel que fa a Dependència, hi ha un reforç de 600 milions d'euros en els comptes. Amb això confien que es redueixin «les llistes d'espera, implementant noves prestacions i serveis». Tampoc volen oblidar-se dels que els cuiden.

Bebè
Les mares de nens de 0 a 3 anys rebran l'ajuda del Govern | Getty Images

Per part seva, les persones més necessitades, veuran incrementat l'Ingrés Mínim Vital en els mateixos termes que les pensions. A partir de l'1 de gener, l'IPREM s'establirà a 600 euros al mes.

Cal no oblidar tampoc la recent pujada que patiran els treballadors públics. Veuran augmentat el seu salari un 9,5% fins al 2024. Aquesta mesura compta amb el vistiplau de l'UGT i de CCOO, tot i que encara no ha convençut el CSIF.

A més d'un increment anual del 2,5 i del 2% el 2023 i el 2024, respectivament, també s'hi inclouen uns complements. Aquests plus estaran condicionats a l'IPC i al PIB.