Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez s'imposa en les eleccions del 10-N

Pedro Sánchez ha de donar la mà al PP i C's si vol aplicar el '155 digital' a Catalunya

Poques hores abans de reunir-se amb ERC per aconseguir una possible entesa que li permeti investir-se de nou com a president d'Espanya

Pedro Sánchez s'imposa en les eleccions del 10-N
Pedro Sánchez haurà de pensar bé la seva decisió sobre el decret | Catalunya Diari

El president del govern espanyol en funcions,  Pedro Sánchez, està entre l'espasa i la paret. 

Poques hores abans de reunir-se amb ERC per aconseguir una possible entesa que li permeti investir-se de nou com a president d'Espanya, aquesta tarda es preveu la votació d'un dels darrers quatre decrets llei proposats el passat mes d'octubre. El d'aquest dimecres es tracta del que ja es coneix com el '155 digital'.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

PP i C's han manifestat el seu vot a favor d'aquest decret 

En aquest sentit, si s'aprova el decret de forma definitiva,  el govern espanyol tindrà el poder d'intervenir i controlar internet, tancant pàgines web i servidors sense autorització judicial, sempre que, es consideri que suposen un risc per a l'ordre públic o la seguretat nacional. Fins al moment, només PPC's han manifestat el seu vot a favor d'aquest decret que, de ben segur, no agradarà gens als partits nacionalistes catalans.

Per la seva banda, Unidas Podemos també ja ha fet públic el seu vot.  Tot i que en un principi tot apuntava al fet que votarien en contra,  s'ha abstingut pel pacte que manté amb els socialistes per formar govern.

La decisió de la Generalitat

Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya ja ha establert contactes amb Podem i el PNB per intentar aturar el decret de seguretat digital que el Congrés dels Diputats aprovarà previsiblement aquest dimecres. L'executiu ja ha demanat un informe al Consell de Garanties Estatutàries previ a un recurs al Tribunal Constitucional per què considera una vulneració de les competències autonòmiques.

Fonts del Govern han apuntat també que si el decret prospera s'obrirà una ofensiva en l'àmbit internacional que es vehicularia a través d'associacions de defensa dels drets dels ciutadans. Segons el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró -desplaçat a Madrid en les hores prèvies a la votació-, el decret es pot definir com una «Llei Mordassa format digital, un 155 per la porta del darrere» que traspassa línies vermelles en l'àmbit d'Internet. La Generalitat ja disposa d'un informe intern dels serveis jurídics del Govern i aquest dimarts ha demanat informe al Consell de Garanties Estatutàries per presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional.

El decret permet tancar els serveis d'Internet

Segons el Govern, el decret permet tancar els serveis d'Internet, però també interferir el telèfon mòbil, perquè parla d'interferir qualsevol mena d'infraestructura sense ordre judicial i a l'empara de l'ordre públic. La ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, ha defensat el drecret, assegurant que no suposa cap censura.

A més, segons les mateixes fonts, el text obre la porta a l'assumpció de l'Estat de competència de gestions a internet de les CCAA, i prohibeix l'ús de tecnologies «d'empoderament ciutadà» sobre el control de les dades. No pensen el mateix des del PP i C's, ja que donen suport a la idea que el mateix Sánchez va manifestar fa unes setmanes i que confirmava que: «No hi haurà independència offline, ni online».

 

També et poden interessar...