Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro

Els pensionistes que veuran augmentada la seva prestació 380 euros segons el govern espanyol

Els autònoms que a partir del 2022 pagaran el doble de la quota rebran 377,92 euros més de pensió
Imatge d'una mà d'una persona gran i diverses monedes d'euro
Veuran augmentada la seva pensió els autònoms que ara han de pagar més de quota   | Pixabay

Els autònoms van començar la setmana amb una mala notícia: segons la reforma plantejada pel govern espanyol, la quota d'una part dels treballadors per compte propi passarà de 288 a 433 euros. Tot i això, a la lletra petita hi ha una dada important. I és que, per compensar-ho, als autònoms que han vist augmentada la seva quota, se'ls augmentarà la pensió fins a 377,82 euros. 

Les modificacions en el règim d'autònoms tenen a veure amb la intenció de l'executiu de Pedro Sánchez que aquests treballadors passin a contribuir a la Seguretat Social en funció dels ingressos, un fet que encarirà la quota d'aquells que més diners ingressen. 

Fins ara, el treballador podia triar la base de cotització, però el govern espanyol considera que això suposa un perjudici per a la recaptació. Amb el nou sistema, basat en els ingressos reals, la majoria d'autònoms passaran a pagar més i l'Estat espera recaptar un 50% més que fins ara, és a dir, aproximadament 5.000 milions d'euros anuals més.

La reforma s'emmarca en l'ambiciós pla del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per augmentar la recaptació i garantir el sistema públic de pensions. Una peça clau és, precisament, la reforma del règim d'autònoms, que el govern espanyol considera imprescindible per equilibrar les contribucions dels treballadors al sistema fiscal.  

A ningú se li escapa que la nova mesura suposarà un enorme esforç per a un col·lectiu molt castigat per la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Segons els primers càlculs del ministeri, l'augment de les quotes afectarà la majoria dels més de tres milions d'autònoms que hi ha a Espanya. En total, hauran de pagar 144 euros més cada mes, però en canvi, rebran una pensió 377,92 euros més alta.

La mesura ha generat molta polèmica entre els autònoms, que adverteixen que pot ser l'estocada final per un col·lectiu molt colpejat per les restriccions. Molts han hagut de tancar i, els que sobreviuen, tenen uns ingressos molt volàtils que, amb l'augment de les quotes, podrien ser insuficients per mantenir el seu negoci. Les associacions d'autònoms donen per fet que, quan s'exhaureixin les ajudes del govern espanyol, molts autònoms no sobreviuran. 

Important despesa en pensions

Els tècnics assenyalen que l'actual sistema suposa un tracte discriminatori per als treballadors del règim general, que sí que cotitzen en funció del seu sou. Els autònoms, en canvi, poden escollir la base mínima o màxima de cotització. En el cas dels que tenen molts ingressos, la diferència implica unes condicions favorables que, a més, perjudiquen el sistema públic de contribucions a la Seguretat Social

Per aquest motiu, veuen adequat que s'equilibri la contribució als ingressos, tenint en compte la debilitat dels autònoms i la seva complicada situació. Qui sortirà més beneficiat de la mesura és l'estat, que passarà a ingressar un 1,28% del PIB anual més i podrà plantejar-se augmentar les pensions més baixes, de les quals la majoria són autònoms. 

Els autònoms que ara estan més a prop de l'edat de jubilació es beneficiaran d'un augment considerable de les pensions. Això significa que, a curt termini, l'augment de la recaptació per les noves quotes d'autònoms podrien tenir un abast limitat, ja que l'Estat haurà de gastar més diners per pagar les pensions. Agafant d'exemples els ingressos reals de mitjana d'un autònom, 1.416,60 euros, el número que cotitza per sota d'aquesta xifra és de 2,9 milions de persones. Seran a ells qui se'ls aplicarà l'augment de la quota. Si fins ara pagaven 288,99 euros, ara en pagaran 433,48. El govern espanyol preveu que aquest sistema entri en funcionament el 2022. 

La mateixa pensió que la resta de treballadors

El nou mètode de cotitzacions suposarà un esforç per als autònoms en un moment delicat, però comportarà la seva recompensa una vegada arribi la jubilació. Si, fins ara, la pensió mitjana d'un autònom és de 755,52 euros, en la nova situació pujarà fins als 1.133,44 euros. Dir d'una altra manera, la pensió dels autònoms s'equipararà a la pensió de la resta de treballadors.

Hi ha una petita part de treballadors per compte propi als qui no els afecta la nova mesura. Es tracta dels 355.767 autònoms que cotitzen més d'1,5 vegades la base mínima i que ara veuran reduïda la seva contribució. Tot i això, després no es beneficiaran de l'augment de les pensions que queda reservada pels afectats per la pujada de la quota d'autònoms.