Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid

Un expert espanyol avisa del perill que pot provocar una desescalada precipitada

Podria desencadenar una quarta onada de Covid-19

La incidència de la Covid-19 a Espanya continua en descens. Tot i que aquest titular ens podria fer pensar que tot va bé al nostre país, una desescalada precipitada seria contraproduent sinó s'executa de la millor manera. Són molts els polítics i empresaris que ja parlen d'intentar «salvar la Setmana Santa», però, estem segur que això no provocarà una quarta onada al març o l'abril? Un reconegut epidemiòleg espanyol ha parlat alt i clar sobre això.

Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va parlar el passat divendres 23 de febrer sobre el futur més proper de la pandèmia a Espanya en dues entrevistes a la televisió, tant en 'La Hora de la 1' com a 'Antena 3 Noticias'.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

López Acuña s'ha mostrat contundent parlant d'establir una desescalada immediata: «Si ens afanyem en la desescalada, correm el risc de generar una quarta onada en els mesos de març i abril». A més, Acuña ha volgut remarcar que, encara que apreciem petits descensos en la incidència acumulada a 14 dies, «no podem tenir triomfalismes per tenir lleugers descensos», ha dit amb relació a les positives dades que ha tingut Espanya en les últimes dues setmanes.

Qüestionat per l'opció de produir-se una quarta onada, Acuña adverteix que «tenim una combinació que no ens ajuda en aquests moments. Per una part, la presència de les variants ens està donant un nombre elevat de casos, a més, només ens queden les recomanacions habituals, que són les restriccions fins que la incidència sigui realment baixa, de 25 a 50 per cada 100.000 habitants», sentenciava.

La importància de la vacunació

Per Acuña, la campanya de vacunació és l'aspecte més important per seguir en la lluita contra la pandèmia, «tot i que hauríem d'accelerar-la. En els grups i països on s'ha avançat en la cobertura de vacunació, estem veient un descens en la mortalitat i fins i tot en els contagis i incidència quan la vacuna és molt àmplia», assenyala.

Tot i això, López Acuña reconeix que en aquests moments a Espanya tot i que seguim amb «menys del 3% de la població vacunada i ens falta un 67% més per arribar a l'objectiu de la immunitat de grup». Per l'epidemiòleg, seguir amb les mesures restrictives i pujar el ritme de vacunació són claus per acabar amb el virus.

Fins al moment, prop d'1,2 milions de persones han rebut la vacunació completa amb dues dosis. Són vuit comunitats, Astúries, Castella i Lleó, Extremadura, Cantàbria, Aragó, Múrcia, Castella La Manxa i Navarra, les que posseeixen un mínim d'un 3% de població vacunada. Només les Illes Balears, Ceuta i Melilla es queden per sota del 2%.

Des del govern espanyol demanen prudència amb la desescalada

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha indicat que cal ser prudents «perquè no es produeixin efectes no desitjats i no assistim a aquesta quarta onada que tots temem i entre tots hem d'evitar». Avui dia, a Espanya ja s'han administrat la vacuna a més de 3 milions de persones amb la primera dosi i es té com a objectiu immunitat el 70% de la població a finals d'estiu.

Després de les festes de Nadal es van registrar rècords d'infectats i morts. La corba de contagis va tornar a ascendir dràsticament i Sanitat confirmava a principis de febrer 766 morts, la xifra més alta des de la primera onada. Ara, a punt d'entrar al mes de febrer els hostalers demanen obrir per recuperar els diners perduts el 2020 amb la Setmana Santa d'aquest any. Veurem si és pitjor el remei que la malaltia i si una relaxació de les mesures ens condueix a una nova onada de casos de Covid.