A partir de l'abril començarà la campanya de la Declaració de la Renda. Una vegada més, haurem de retre comptes amb l'Agència Tributària, tot i que hi ha una sèrie de contribuents que no estan obligats a fer-la. Entre ells, hi ha certs pensionistes, tot i que també hi ha un important nombre de jubilats que han de presentar-la si no volen ser multats.
La data escollida per arrencar serà el dia 11. En un principi, només podran acceptar el seu esborrany per Internet. Els que la vulguin presentar per telèfon hauran d'esperar fins al 5 de maig. Per part seva, els que vulguin presentar l'esborrany a les oficines d'Hisenda tindran de termini des de l'1 al 30 de juny.
La majoria de les persones que disposin d'una feina i hi ingressin una certa quantitat de diners tindran la necessitat de fer la declaració. Les pensions contributives de jubilació, accident, incapacitat, malaltia o viduïtat estan acceptades com a rendiments del treball.
Així ho recull l'article 17 de la llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Però l'article 7 de la Llei 35/2006 també exclou una sèrie de pensionistes. La poden presentar, tot i que no és obligatori per a ells.
Quins pensionistes han de presentar la declaració
Tots els pensionistes que cobrin més de 22.000 euros bruts cada any han de presentar la Declaració de la Renda. El mateix passarà amb aquells que superessin els 15.000 euros anuals i els diners procedissin de dos pagadors diferents. Per això cal que a partir del segon se superin els 1.500 euros.
Aquest tipus de situacions solen donar-se amb força assiduïtat. És el que passa quan es rescata un pla de pensions o es cobra una pensió d'un altre país. També es pot donar el cas que abans de jubilar-se o formalitzar la pensió s'hagi rebut una prestació o un subsidi de l'atur.
A qualsevol d'aquests escenaris, el contribuent té l'obligació de retre comptes amb l'Agència Tributària. A aquesta llista també se li uniran els que ingressin més de 1.600 euros a l'any per rendiments del capital mobiliari i guanys patrimonials.
Tampoc hem d'oblidar-nos dels pensionistes que haurien rebut ells mateixos o algú de la seva família l'Ingrés Mínim Vital. Ells també hauran de fer la declaració dins dels terminis establerts, que com cada any s'allarga fins al 30 de juny.
Els pensionistes exempts de presentar-la
Però com passa amb alguns treballadors, també hi ha un grup de pensionistes que es deslliuraran de fer aquest tràmit. Entre ells, els que cobrin una pensió d'incapacitat permanent, sigui absoluta o gran invalidesa.
La mateixa sort tindran els beneficiaris de pensions per inutilitat o incapacitat permanent. Altres que en quedaran exempts seran els que percebin pensions d'orfandat o de viduïtat si estan vinculades amb actes de terrorisme. També les prestacions amb grau de discapacitat igual o superior al 65, com recull el portal Noticias Trabajo.
Dades d'interès per als jubilats
La web d'Hisenda també fa esment dels pensionistes que van obtenir els guanys patrimonials següents i que en queden exempts. En primer lloc, es refereixen als majors de 65 anys els guanys patrimonials dels quals procedeixin de la venda de la seva casa habitual.
En el cas dels habitatges que es gaudeixin en usdefruit, també es deslliuraran de l'IRPF, però no de la plusvàlua dels ajuntaments. Quan es vengui un bé patrimonial que no sigui l'habitatge habitual i es contracti una renda vitalícia assegurada, el topall seran els 240.000 euros.
Finalment, quan un major de 65 anys contracti una hipoteca inversa, tampoc no estarà obligat a tributar. Cal que tinguem en compte tots aquests detalls per no cometre errors que ens puguin costar cars a l'hora de fer la declaració.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!