Una mujer recoge dinero y mondas de euro a través de una ventanilla

Els pensionistes que rebran entre 5.000 i 12.000 euros més aquest 2023

El Govern ofereix diversos incentius per endarrerir l'edat de jubilació

El sistema de pensions a Espanya està en crisi, i el Govern està duent a terme una reforma ambiciosa per fer-ho sostenible. La intenció és garantir que els treballadors romanguin el màxim possible dins del mercat laboral. Per això es «castiga» la jubilació anticipada i es «premia» el retard de la jubilació.

Una de les claus de la reforma de les pensions a Espanya és el retard de l'edat de jubilació. Un retard progressiu que s'està efectuant any a any, amb l'objectiu d'establir l'edat de jubilació als 67 anys el 2027. Una cosa sembla clara, i és que cada vegada ens jubilarem més tard.

Les condicions de la jubilació també s'endureixen. Així que cada cop és més important traçar una bona estratègia per arribar a la jubilació amb les millors condicions possibles per a una bona pensió. Hi ha un mecanisme per assegurar-te un extra de fins a 12.000 euros a l'any a la teva pensió de jubilació.

Només hi ha un requisit

Lògicament, l'objectiu de molts treballadors és poder jubilar-se com més aviat millor amb les millors condicions. Això, però, resulta cada cop més un somni. De fet, la manera d'aconseguir un suculent extra anual a la teva pensió és la jubilació demorada, és a dir, endarrerir la teva sortida del mercat laboral.

Mà apilan monedas
Cada vegada és més important calcular bé les cotitzacions | Getty Images

La nova reforma laboral del Govern premia la jubilació demorada amb un extra a la pensió per any de més treballat. En endarrerir la teva edat de jubilació estàs augmentant la cotització, cosa que et garanteix una millor pensió. Però és que, a més, reps una bonificació anual fixa.

L'única condició és generar el dret a una pensió contributiva de jubilació. Treballar més enllà de l'edat legal de jubilació us permet augmentar la quantia de la vostra futura pensió. Però no serveix per generar el dret a la pensió si no heu cotitzat prou en arribar a l'edat de jubilació.

Entre 5.000 i 12.000 euros més

La jubilació demorada s'inclou en la primera fase de la reforma de les pensions i té un objectiu principal. Aquest és igualar l'edat legal de jubilació amb l'edat efectiva. És a dir, l'edat que estableix la llei per jubilar-se (actualment seixanta-sis anys i quatre mesos), i l'edat a què en realitat es jubilen els espanyols.

Per fer-ho, el Govern vol reduir les jubilacions anticipades amb mecanismes de penalització. I incentivar el retard de la sortida del mercat laboral per garantir que hi hagi el màxim de treballadors cotitzant. Això vol dir que els que decideixin jubilar-se abans tindran una pensió més petita.

I al revés, els espanyols que decideixin jubilar-se voluntàriament més tard tindran una recompensa. La nova Llei 21/2021 estableix una sèrie de millores de la jubilació demorada. Basant-nos en aquestes millores, els que decideixin jubilar-se més tard podran cobrar entre 5.000 i 12.000 euros anuals més.

Com funciona el nou mecanisme

La primera opció és una millora de les cotitzacions per any treballat, cosa que significa una millor quantia a la teva pensió. A l'hora de jubilar-te, la Seguretat Social calcula els anys treballats i la base de cotització. Doncs bé, amb la nova llei té un 4% extra de base reguladora per cada any treballat de més.

Pensionista
Retardar la teva sortida del mercat laboral té premi | Getty Images

La segona opció és una bonificació, és a dir, un premi en efectiu per cada any treballat de més. Es tracta d'un pagament únic que dependrà de la quantia de la pensió. Aquest bo és un 10% més gran per a més de quaranta-quatre anys i sis mesos cotitzats, i va dels 5.000 als 12.000 euros anuals.

Les dues opcions són excloents, així que haureu de decidir si preferiu augmentar la base reguladora o rebre l'extra de 5.000-12.000 euros a l'any. També podeu combinar les dues opcions, però reduint la base reguladora o el pagament únic. Un cop hagis pres la decisió no podràs canviar-la.

Un cop el treballador es decideix a prolongar la jubilació, continua treballant fins al moment que es vulgui retirar. Aleshores la Seguretat Social calcula la quantia de la seva pensió basant-se en les noves cotitzacions. I si ho decideix així el treballador, s'executa el pagament extra de fins a 12.000 euros a l'any.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp