Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro

Les pensions que el govern espanyol gairebé no ha tocat en 3 anys: molts afectats

Milers de jubilats tenen motius per queixar-se de la congelació de les pensions

Encara que pugui semblar el contrari, la pujada de les pensions després de la reforma del Govern no afecta de la mateixa manera tots els pensionistes. Així, els nous jubilats no s'estan beneficiant de la mateixa manera d'aquesta pujada i denuncien que en els darrers tres anys la pensió està gairebé congelada.

No hi té res a veure amb la pujada de 120 euros més al mes que podem comprovar si parlem de la pensió mitjana de jubilació. Amb tot, aquells treballadors que s'estan començant a jubilar els primers mesos del 2023 cobren al voltant de 1.529 euros de mitjana repartits en 14 pagues.

Aquesta quantitat és tan sols un euro superior al qual ingressaven aquells que van deixar de treballar el 2020. I la veritat és que és una xifra semblant al que percebien fa un any.

Males notícies per a un grup de pensionistes que veuen gairebé congelades les pensions

Aquest dimarts 29 d'agost, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social publicava unes dades que deixen ben clar el perjudici per a aquests nous jubilats. I per si no n'hi hagués prou, aquesta pensió mitjana dels jubilats ha baixat en aquests primers vuit mesos de l'any en 235 euros al mes.

Muntatge amb les mans d'una persona gran subjectant bitllets d'euro i un cercle amb un jubilat amb cara de pensatiu
Els nous pensionistes són els més grans perjudicats | Getty Images, Studioroman

La nòmina en qüestió va arribar a un màxim de 1.764 euros al mes de gener i especialment per les nombroses jubilacions anticipades registrades el 2022. Amb tot, es van beneficiar d'una pujada del 8,5%, que va generar que alguns treballadors els compensava deixar abans del previst la seva feina.

Si ens referim a les jubilacions anticipades, encara que per tots és sabut que et penalitzen notablement, són aquelles que compten amb els salaris més elevats. Per això, encara que et puguin treure una part considerable de la prestació, acaba compensant.

El Govern gairebé no ha tocat en tres anys les pensions dels nous pensionistes

Així doncs, el que cobren aquells treballadors que entren en la jubilació de noves és molt similar al salari mitjà dels treballadors espanyols. I és al voltant dels 1.561 euros al mes en 14 pagues. Estem parlant de 32 euros més que els nous jubilats si recollim les dades de l'any passat que un portal com Adecco va publicar a la seva pàgina web.

Després de la reforma de les pensions que ha experimentat el nostre país, sobretot la del 2010, han anat a frenar les pensions dels jubilats amb unes condicions més fèrries. Això fa que s'endarrereixi l'edat de jubilació i es penalitzi encara més deixar de treballar abans del previst.

A més a més, han crescut els anys de cotització que es necessiten per calcular aquesta desitjada pensió. Per exemple, l'any 2011 parlàvem dels darrers 15 anys de vida professional, però el 2022 es va arribar fins als 25 anys.

Mentrestant, la pensió mitjana ha pujat 120 euros al mes en només un any

Aquest tipus de decisions han generat una frenada en la pensió mitjana dels treballadors que entren per primera vegada i amb prou feines augmenten un 7,3% en la darrera dècada. Estem parlant que ha passat de 1.424 euros el 2013 als 1.529 euros actuals per a aquells treballadors que hagin cotitzat a la Seguretat Social.

Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat
Sens dubte, els nous jubilats no es beneficien de les pujades com altres pensionistes | Monkey Business Images

D'altra banda, respecte a la pensió mitjana ha pujat una notable quantitat de 120 euros al mes en només un any per dos motius. Un d'ells és la revaloració del 8,5 % del 2023, i en segon terme que les pensions dels que entren són més altes de les que marxen.

Amb tot, els jubilats espanyols ja cobren una mitjana de 1.335 euros al mes l'agost del 2023. Ens estem referint a prop de 400 euros més de pensió en els darrers 10 anys. És a dir, es tracta d'una pujada de gairebé 40 %, cinc vegades més que l'experimentada per a noves altes.