Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
ple Reus febrer 2019

La proximitat de les eleccions rebaixa l'activitat del ple de Reus

Només s'hi presenten dues propostes i una moció | Probablement serà l'última convocatòria ordinària i la penúltima del mandat

ple Reus febrer 2019
Imatge d'arxiu d'una sessió plenària | Jordi Olària Gras

 

Dilluns, 1 d'abril, se celebrarà el darrer plenari ordinari del mandat a l'Ajuntament de Reus. La normativa permetria convocar el del mes de maig, però les fonts consultades per aquest mitjà ho descarten. El que sí que es considera molt probable per part tant del govern com de l'oposició és que s'acabi convocant un plenari extraordinari a finals d'abril o principis de maig per tancar definitivament el mandat.

Mentre això no arriba se celebrarà la sessió plenària del mes d'abril, una convocatòria que en el seu ordre del dia evidencia que s'acosten eleccions. Només s'hi han presentat dues propostes de resolució i una moció. Si bé és cert que no es fa públic el nombre de precs i preguntes registrades, el que sí que s'evidencia és una reducció del nombre de qüestions que es debatran.

Grup municipal Ciutadans Ciudadanos Reus
El grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus | Jordi Olària Gras

 

El grup municipal de Ciutadans assistirà al ple

La imatge curiosa de la jornada la protagonitzaran, a priori, els regidors de Ciutadans Reus. El grup municipal ha estat suspès cautelarment de militància pel partit i l'executiva local escapçada unilateralment. Malgrat això, els quatre regidors taronja assistiran al plenari. Fons del partit expliquen que, els regidors, ho veuen com un deure de cara als seus votants. «Volen seguir fent la seva feina fins al final del mandat, responent a la gent que els va votar».

Apunten, de fet, que seguiran «defensant els seus principis i valors, que no han canviat». Cal recordar que les actes de regidor es recullen a títol personal i que, encara que el partit els expulsés, si el mandat no acabés aquest mes de maig, podrien seguir ocupant el seu lloc al saló de plens com a regidors no adscrits. En aquest sentit, cap partit té la potestat de fer renunciar a l'acta a un regidor de les seves sigles.

En primer pla, el grup municipal del PSC de Reus | Jordi Olària Gras

 

L'única moció del plenari, del PSC

El PSC de Reus proposarà al plenari municipal que el govern no liciti obres «per sota del preu de cost». La moció fa referència a les queixes que el gremi de la construcció va fer públiques fa quinze dies. A grans trets, es vol garantir que els projectes públics no queden deserts perquè les empreses no els vegin atractius. Aquesta situació, recorden els socialistes, 

El portaveu del PSC, Andreu Martín, posa sobre la taula el concurs del Centre Social El Roser, que va quedar desert «perquè cap empresa ha participat en aquesta licitació». Martín recorda el que ja alertava el gremi de la construcció, que algunes licitacions surten a concurs públic per sota del preu de cost. Altres projectes que s'han hagut de licitar dues vegades per haver quedat deserts són la reforma del carrer de Miami o els vestidors del camp de la Pastoreta.

Des del govern sempre s'ha afirmat que no són situacions estranyes en l'àmbit de l'obra pública, i que la millora de la situació econòmica fa que les empreses no puguin assumir tots els projectes que es treuen a concurs. El sector professional alerta que licitar obra pública a preus tan baixos posa en perill poder garantir les condicions necessàries per executar els projectes. El PSC apunta que «licitar per sota del preu de cost fa que les obres només puguin ser assumides per empreses no agremiades i, per tant, amb menys despeses, que fan una competència deslleial».

Durant el torn de precs i preguntes, el partit liderat per Andreu Martín demanarà al govern que estableixi una línia d'ajuts als esportistes d'alt rendiment de la ciutat. El PSC vol evitar que els esportistes locals es vegi abocats a marxar de Reus per tenir les facilitats que els permetin mantenir la carrera esportiva. «Haurien de dur el nom de la nostra ciutat arreu i no d'una altra; caldria que rebessin, directament o a través dels seus clubs segons el cas, el suport de l'administració local», considera Martín.

CUP Reus Marta Llorens Edgar Fernández
Marta Llorens i Edgar Fernández durant la roda de premsa de la CUP | CUP Reus

 

La CUP vol mantenir l'habitatge al centre del debat

La CUP és el segon partit, juntament amb el PSC, que presentarà propostes al ple municipal de dilluns. En aquest cas es tracta de dues propostes de resolució que apel·len al govern de la Generalitat. Per una banda volen que l'Ajuntament de Reus exigeixi al govern català que impulsi l'Observatori de les Violències Masclistes. L'objectiu final, expliquen els cupaires, és que es despleguin de manera efectiva  les lleis d'igualtat entre homes i dones i contra la violència masclista.

Marta Llorens, portaveu de la CUP, considera que caldria apostar per la coeducació als centres escolars amb perspectiva de gènere. La formació anticapitalista segueix reclamant una regidoria de Feminismes a l'Ajuntament de Reus; «les institucions han de treballar per satisfer les necessitats bàsiques de totes les persones per poder dur a terme una vida amb dignitat», ha reclamat Marta Llorens.

La segona proposta de resolució també fa referència a la Generalitat. Tal com ha exposat Edgar Fernández, volen que el govern català faci un cens d'habitatges buits de tot Catalunya i que n'expropiï els que siguin propietat d'entitats bancàries i grans propietaris. Amb l'etiqueta de pisos vuits, matisen, es refereixen a aquells que acumulin més de dos anys en desús.

La proposta cupaire contempla que, quan la Generalitat fes aquest cens d'habitatges buit, el traspassés als municipis per tal que poguessin actuar de manera adequada. Durant la roda de premsa de presentació de les propostes, la CUP de Reus també s'ha referit als darrers incendis produïts en maquinària del servei de neteja. Han recordat que la CUP va votar en contra de la pròrroga forçosa del contracte perquè considera que s'ha de municipalitzar el servei, però també, afirmen, «pel risc econòmic i pel risc per als mateixos treballadors de mantenir maquinària envellida i en mal estat».