Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
llum

Perafort, el poble català líder en contaminació lumínica a Espanya

És el municipi que emet més potència elèctrica per quilòmetre quadrat, segons un estudi

llum

La contaminació lumínica és un dels grans maldecaps de la comunitat científica | NASA

Un estudi científic recent sobre contaminació lumínica deixa la demarcació de  Tarragona amb el dubtós honor de liderar una classificació negativa arreu de l'Estat. La recerca ha calculat la potència d'energia elèctrica, de watts, emesa al cel per les localitats espanyoles i ha conclòs que Perafort és el municipi d'Espanya que emet una potència lumínica més alta per metre quadrat. Ho fa amb gairebé 12.000 watts per metre quadrat, una xifra molt elevada i que s'accentua atès que es tracta d'uns dels pobles més petits del territori.

El fet que  part de la indústria química del Polígon Nord de Tarragona es concentri en el terme municipal d'aquesta localitat és, sens dubte, el principal responsable d'aquesta concentració d'energia. Aquestes dades es tradueixen en la quantitat de llum que es consumeix i que s'emet, i tots els rànquings valoren la mida de les poblacions per fer la classificació exacta. Si només es comptés el volum emès i consumit, serien totes les grans capitals, amb Madrid i Barcelona al capdavant, qui monopolitzarien la classificació a una distància sideral.

Ascó també apareix entre els cinc municipis d'Espanya amb més contaminació lumínica

La classificació no només posa de manifest la força de la indústria química tarragonina, sinó també la nuclear. Les Terres de l'Ebre també apareixen a les posicions més altes del rànquing, ja que, a poca distància de Perafort, apareix en cinquena posició el municipi d'Ascó, amb una mitja de més de 10.500 watts emesos per metre quadrat.

Diversos científics han alertat que la contaminació lumínica és un dels grans maldecaps de cara a l'impacte ambiental estatal. L'excés de llum, asseguren, comporta conseqüències negatives per a la salut humana i la flora i la fauna del territori. El cas més alarmant és el de desenes d'aus i insectes pol·linitzadors, als quals els nivells actuals de llum nocturna estan deixant en una complicada situació de supervivència.