Santiago Lusandi mirant a càmera

Perd la vida amb només 41 anys el músic Santiago Lusardi

L'argentí feia diverses setmanes que estava ingressat a l'hospital

El compositor argentí Santiago Lusardi ha mort amb tal només 41 anys per coronavirus a Goa, l'Índia, després d'haver estat diverses setmanes ingressat a causa del virus.

L'últim missatge de Sant Jaume: «Tinc sang a les mans»

El músic va ingressar després de contreure la Covid-19 en un centre mèdic a mitjans del mes d'abril. Va ser ell mateix qui va confirmar que s'havia contagiat i que la malaltia havia derivat en una pneumònia que el va portar a haver de ser hospitalitzat.

«Per a aquells que no ho saben encara, acumulo 12 dies internat per Covid, amb una forta pneumònia, en un petit hospital al sud de Goa, Índia», va assenyalar en un escrit que va publicar en el seu compte de Facebook el passat 1 de maig.

Santiago Lusardi va explicar que estava sent complicat combatre el virus en soledat i amb la incertesa de no saber què passaria. «Com us imagineu, no ha estat fàcil. La soledat, les incerteses, els dolors i la lluita diària per respirar. I tot això sent testimoni de com aquest país que tant estimo està patint, devastat pels dolors d'aquesta pandèmia, tot això ha fet d'aquesta una experiència molt dura».

Tot i això, assegurava que encara li quedava molt per lluitar, que encara tenia «sang a les mans» i que guanyaria.

Tot i això, no ha estat sent així. La malaltia finalment l'ha vençut i després de diverses setmanes ingressat ha mort a causa del virus.

Destacada trajectòria professional

Santiago Lusardi va néixer a l'Argentina, on va cursar Teologia i Filosofia per posteriorment llicenciar-se en Filosofies Orientals, Ioga i Meditació. Però el seu reconeixement arribaria de la mà de la música.

Va estudiar Direcció Orquestral a la Universitat Catòlica del seu país i, al costat del seu germà Ignacio, va crear el grup 'La Orilla', una reconeguda banda de la música litúrgica i pastoral amb diversos àlbums gravats.

Des de llavors la seva trajectòria professional en la música no va deixar de créixer. Va dirigir l'Orquestra San José de Chiquitos a Bolívia i en el 2009 va aterrar a Espanya per estudiar Direcció de Cor al Conservatori Superior de Música de Sevilla. Va realitzar projectes musicals en més de 20 països de l'Amèrica del Sud i durant els últims anys va recórrer Europa, Àsia i Àfrica.

Els seus últims passos els ha fet a l'Índia, on s'ha convertit en un referent de la música occidental i de la unió de cultures. Allà va dirigir el cor de la Universitat de Goa, va presidir la càtedra de Música Occidental i es va doctorar en Estètica i Filosofia. 

A més, també va treballar com a actor. Va participar en diversos musicals, com 'Hechos de los apóstoles' o 'Jesús de Nazareth, la pasión', i va ser el creador del 'Hijo pródigo', una òpera rock basada en el Nou Testament.

Gran commoció

La seva mort ha causat gran commoció a tot el món i han estat molts els que han compartit unes paraules de comiat en honor a l'argentí.

«Amb gran dolor acomiadem l'actor, compositor i director de cor i orquestra Santiago Lusardi, qui va morir a l'Índia. Va desenvolupar una important trajectòria internacional, promovent l'intercanvi i la unió de cultures i religions des de la música i el teatre», han estat les paraules de l'Associació Argentina d'Actors. 

«Ha mort el meu estimat amic, excel·lent creador musical i extraordinària persona Santiago Lusardi. Gràcies Santiago, per haver enriquit la vida», ha escrit Miguel Ángel Vázquez, catedràtic de la Universitat de Sevilla.

«Descansa en pau, Santiago Lusardi Girelli. Una gran força en el món de la música. Ell ha reviscut la cultura musical coral a la meva terra natal, Goa, cosa per la qual estarem eternament agraïts», ha destacat Óscar Castillo.