Noia mostrant un carnet de conduir

Els punts que perdràs per fer servir el mòbil o no dur el cinturó amb el nou carnet

El Govern ha confirmat l'enduriment de la norma

Fa mesos que el Govern havia anunciat que una de les prioritats seria impulsar una gran reforma de la seguretat viària a través de la DGT. En una primera gran fase de la normativa, ja va anunciar una primera mesura que afectava el límit de velocitat a les zones urbanes o a l'ús dels patinets. Però un altre dels grans punts a abordar era una modificació important de l'actual sistema de sancions del carnet per punts.

D'una banda, ja s'havia notificat que hi hauria un augment en les sancions econòmiques i a més estava previst que s'introduïssin canvis en el procés per recuperar els punts o el mateix carnet. Però la mesura més esperada és la d'endurir l'actual carnet amb punts, concretament augmentant el nombre de punts que perdrem si cometem un seguit d'infraccions.

I ha estat aquest dimarts quan el Consell de Ministres ha aprovat els canvis en les parts de la Llei de trànsit que regulen aquesta qüestió. Així, ha estat la ministra portaveu, María Jesús Montero, l'encarregada d'anunciar que a partir d'ara, entre altres mesures, aquells que condueixin amb el mòbil a la mà seran sancionats amb 6 punts i no amb tres com passava fins ara. Però aquesta no serà l'única infracció sancionada per l'ús d'aquests aparells, sinó que aquells que estiguin parlant en marxa, sense el mòbil a la mà, perdran també tres punts.

Montero també ha confirmat l'enduriment en la pèrdua de punts per a aquells que no facin un ús correcte dels elements de protecció i seguretat. No portar cinturó, casc o el sistema de retenció infantil (aquest últim quan sigui obligatori) o «emprar de forma inadequada» comportarà ara una pèrdua de quatre punts i no tres com estava establert fins ara. A més es perdran tres punts si portem al cotxe un sistema de detecció (que no senyalització), quan fins ara només se'ns penalitzava pel seu ús.

Altres dels canvis en la nova Llei de Trànsit

Però l'increment de la pèrdua de punts en diverses infraccions, no ha sigut l'únic dels canvis en les lleis de trànsit que s'ha aprovat aquest dimarts. Queda prohibida la possibilitat de circular a més de 20 km/h de límit marcat a les carreteres secundàries, permès fins ara en les maniobres d'avançament. Així no podran sobrepassar els 90 km/h establerts actualment en aquestes vies per norma general, amb les excepcions pel tipus de via o vehicle corresponent.

Una altra de les modificacions introduïdes té a veure amb els serveis d'auxili en carretera, concretament amb la senyalització en cas d'accident o avaria amb els triangles. En un futur aquests deixaran de funcionar per a ser substituïts per dispositiu lluminós de color groc que haurà de col·locar a la part superior del vehicle. S'espera que l'obligatorietat d'aquest senyal lluminós, que substituirà als dos triangles que es col·loquen actualment davant i darrere del cotxe, a partir de l'1 de gener de 2026.

La portaveu del Govern ha volgut destacar la importància d'aquesta mesura, després de destacar que, diàriament, encara que «sembla mentida, però són 11.000 les operacions que amb motiu de seguretat viària es desenvolupen al llarg de tota la nostra geografia». I ha recordat el gran nombre de víctimes que es produeixen durant aquestes circumstàncies a les carreteres espanyoles.

Només des de 2015, han perdut la vida 60 operacions durant tasques d'assistència i a més afegia que «la col·locació dels triangles comporta sortir del cotxe per poder col·locar-los, una operació que entre 2014 i 2019 s'ha produït accidents en què han mort 22 persones».