El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

Aragonès anuncia una ampliació del pressupost per salut i universitats de 220 milions d'euros

Si tot va bé, el consell executiu ho aprovarà el dimarts

Pere Aragonès, el vicepresident del Govern amb funcions de president, ha anunciat que es tornarà a ampliar el pressupost amb 220 milions d'euros, 200 dels quals aniran destinats a salut i 20 d'ells a universitats.

En la sessió de control al Parlament d'aquest matí, Aragonès ha especificat que aquest increment és el segon que faran, després dels 1.230 MEUR del juliol. L'ampliació s'aprovarà en el consell executiu de dimarts vinent.

En el d'ahir, l'executiu ja va autoritzar una transferència de crèdits entre diferents conceptes pressupostaris del Fons de Contingència cap al pressupost del Departament de Cultura per 6 milions d'euros. Aragonès ha expressat que són sectors que «pateixen molt els efectes de la pandèmia».

Tot i estar en funcions, l'executiu seguirà treballant

Per això, Aragonès ha garantit que tot i que l'executiu està en funcions després de la inhabilitació de Quim Torra, se seguirà treballant. «Les funcions estan limitades per llei, però les urgents i les que fan prevaldre l'interès general, les prendrem i les continuarem fent», ha asseverat Aragonès, que ha insistit que «no hi haurà president fins que la ciutadania l'esculli» a les eleccions. Així ho ha dit en la primera sessió de control al Parlament sense Quim Torra. De fet, totes les preguntes dels grups al president han anat dirigides a Aragonès, com a vicepresident amb funcions de president.

D'altra banda, el vicepresident ha assegurat que un cop la comissió d'experts que ha de plantejar les actuacions de millora pel sistema de salut concreti les mesures, el Govern les traslladarà als grups parlamentaris per poder «sumar a tothom» en els grans reptes de la salut. Aragonès ha apuntat que la voluntat de l'executiu català és acordar amb «el màxim nombre d'agents» del sistema de salut aquestes mesures, així com amb les administracions i forces polítiques.

Així ho ha dit després que el president del PSC al Parlament, Miquel Iceta, hagi reclamat un «pacte polític» al marge de la concertació que es faci amb els sectors sanitaris. Iceta ha afegit que espera que el Govern cridi els grups per debatre a partir del document d'experts i ha acabat reclamant a l'executiu català «més pacte i menys confrontació».

Aragonès ha demanat el suport dels partits

El també conseller d'Economia i Hisenda ha reclamat sumar el màxim suport dels partits en qüestions com el pla de reactivació econòmica i protecció social de la covid-19. Aragonès ha demanat «màxima transparència» sobre els recursos que arribaran des d'Europa a Catalunya, el seu mecanisme i el procediment que caldrà seguir per accedir als fons.

Els comuns reclamen un pacte que prohibeixi les retallades en salut i marqui un objectiu de finançament del 7% del PIB català. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha clamat per un pacte nacional per la salut que eviti les retallades «per llei», que posi l'atenció primària al centre i que aspiri a arribar al 7% del PIB català en finançament.

La mateixa presidenta de CatECP ha entregat en mà a Aragonès la proposta de pacte nacional per la salut pública a Catalunya, que dibuixa aquestes línies. També reclama dignificar la professió dels sanitaris, clarificar l'actual sistema sanitari «garantint un control públic i efectiu» i reforçar les polítiques de salut pública per promoure entorns, condicions i estils de vida saludables perquè «prevenir és millor que curar».