Pere Aragonès, vicepresident del Govern, en una reunió del Consell Executiu.

Aragonès marca distàncies amb JxCat i pretén assistir a la conferència de presidents

La reunió, que es farà al Senat, comptarà amb l'assistència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen

El Govern de Catalunya estarà representat a la Conferència de Presidents, la reunió de presidents autonòmics i Pedro Sánchez, convocada per al proper dilluns, 26 d'octubre, al Senat. La trobada adquireix més força de la que és habitual, ja que comptarà amb la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i es debatrà sobre el repartiment dels fons europeus destinats al combat de la crisi de la covid-19.

Malgrat que tot apunta que serà el mateix vicepresident Aragonès qui assistirà a la trobada, aquest extrem encara no està confirmat —el conseller Tremosa, de JxCat, també s'ha postulat per assistir-hi— i haurà de rubricar-se durant la setmana vinent. En tot cas, sí que està decidida l'assistència del Govern, en una decisió que permet als republicans marcar perfil respecte els dos darrers presidents de la Generalitat: Carles Puigdemont i Quim Torra van declinar assistir a cap conferència de presidents presencial al llarg dels seus mandats. La darrera presència catalana en una cita d'aquestes característiques data de fa més de vuit anys: va ser Artur Mas, el 2 d'octubre de 2012.

Torra va rebutjar assistir-hi aquest estiu

La darrera conferència de presidents presencial es va celebrar el passat 31 de juliol a la Rioja, i el llavors president Torra va declinar la invitació de participar-hi: va ser l'únic president autonòmic que se'n va absentar. Ho va fer malgrat haver estat present a les deu conferències virtuals que es van dur a terme durant les setmanes més crítiques de la pandèmia. En tot cas, Torra, com Puigdemont, han basat la seva estratègia en evidenciar la confrontació amb l'Estat i evitar espais de multilateralitat, per reclamar-ne d'altres on poder parlar de forma bilateral amb l'Estat.

Ara, Aragonès sembla decidit a canviar el rumb d'aquesta decisió a causa de la rellevància de la trobada, no tan sols per la presència de Von Der Leyen, sinó també per la qüestió que hi ha sobre la taula: el repartiment dels fons europeus de lluita contra la covid-19. També està per veure si la presència catalana apareix a la foto de família de la cimera o prefereix quedar-ne al marge, com va fer fa mesos la consellera de Salut, Alba Vergés, en una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. En definitiva, doncs, ERC planteja l'assistència a la trobada a l'espera de polir alguns detalls de gesticulació, però alhora prenent una decisió que marca diferències amb Torra i JxCat.