Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V

La previsió que espanta Catalunya: «Hi haurà més positius que en el pitjor moment de la pandèmia»

Els casos de contagi creixen dia rere dia

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V
El periodista Josep Corbella demana mesures contundents i restriccions similars a les de la Fase 1   | FIDR

«A mitjans de la setmana vivent ens situarem en 3.500 casos diaris i tindrem una incidència acumulada de 440. Ni en el pitjor moment del març i l'abril havíem arribat a aquest nivell d'incidència acumulada». Són les paraules del periodista Josep Corbella, especialista en Covid-19 a La Vanguardia, en una entrevista a Rac1. Corbella assegura que el coronavirus a Catalunya «és com una locomotora amb molta inèrcia» i que com més es trigui a actuar «més costarà aturar-la».

Tot i prendre mesures en els propers dies, explica que «veurem aflorar els contagis dels últims dies i els d'aquesta setmana» perquè el coronavirus s'està expandint de manera exponencial des de fa dies. Especialment des del dijous passat quan l'índex de velocitat va arribar a 1,3 rt, és a dir, 100 persones contagien 130. Malgrat això, tot i aparèixer l'1,3 en realitat, explica, fa dies que està present dies perquè entre el contagi i el diagnòstic passa una setmana.

 

Mesures contundents i restriccions similars a les de la Fase 1

Josep Corbella assenyala que davant aquesta situació cal «actuar amb mesures contundents i aplicar restriccions similars a les de la Fase 1 de la desescalada». D'altra banda, indica que cal limitar la mobilitat i la interacció social, fent el màxim de teletreball possible i limitant les interaccions socials prescindibles.

Segons les dades actuals, les franges d'edat on hi ha més casos són dels 10 als 29 anys tot i que amb matisos importants. «Entre 10 i 19 gairebé tots els casos es detecten i aquesta xifra de 200 per cada 100.000 habitants és força aproximada a la realitat. Però de 20 a 29 molts no es detecten i la xifra real és molt superior», explica el periodista. A partir d'aquí, una de les solucions implica fer proves PCR on hi hagi una sospita elevada de trobar positius i no de manera indiscriminada pel criteri de l'edat.

Finalment, cal destacar que en les darreres hores s'ha notificat el primer mort per reinfecció de coronavirus. La defunció ha tingut lloc als Països Baixos. En aquest sentit, Corbella ha fet la següent reflexió: «Sí que sabem que quan algú s’infecta desenvolupa una resposta immunitària, però no en sabem el grau. És probable que una majoria de la gent quedi immunitzada com a mínim durant uns mesos. És probable que altres persones no quedin tan ben immunitzades i alguna es pugui reinfectar. La gran incògnita és quantes es poden reinfectar i quantes queden protegides?»,