Pla mig del president Quim Torra posant la medalla de president de la Generalitat a Pere Aragonès

Aragonès pren possessió com a 132è president de la Generalitat: «Toca arremangar-nos»

L'acte s'ha celebrat al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha compromès a obrir «una nova etapa» amb un Govern per «alçar de nou el cap». «Toca arremangar-nos sense por de les esgarrinxades», ha dit durant el discurs que ha pronunciat en prendre possessió del càrrec en un acte celebrat al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, que ha comptat l'assistència de tots els partits, excepte Vox, PP i Ciutadans. En aquest sentit, ha assegurat que «avui comença a caminar una nova Generalitat», que ha definit com a «republicana» i «amb un compromís inequívoc de fer més fàcil, amable i feliç la vida de tots i cadascun dels ciutadans de Catalunya».

Aragonès ha agraït al seu antecessor, Quim Torra, «la seva dedicació al país durant uns anys extremadament difícils» per la pandèmia de la Covid-19 i la intervenció de la Generalitat el 2017, quan va prendre possessió. També ha reivindicat una república catalana «europea i europeista», oberta i «compromesa amb els reptes globals». «Al servei de la seva gent» i de «la felicitat de tota la ciutadania», ha afegit.

Aquest dimarts, Pere Aragonès signarà el decret de nomenament dels 14 consellers que formaran part del seu Govern, alhora que realitzarà el seu primer acte oficial, amb una visita al Servei de Salut Mental de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell

«És un repte majúscul»

Aquesta Generalitat «republicana» que vol el nou president s'ha de construir «fent progressar els drets socials i reforçant l'estat del benestar», que «atén tota la ciutadania» i la «cohesiona». Tot i això, ha reconegut que el repte «és majúscul» i que és «plenament conscient de les dificultats», com la crisi econòmica i social. En el seu discurs, també ha recordat el seu compromís d'investidura per «sacsejar el país» i «fer inevitable l'amnistia i l'autodeterminació» malgrat «la situació enormement complicada». «M'hi vaig comprometre i avui començaré a exercir aquest compromís, com he procurat fer sempre: amb humilitat, amb empatia i amb decisió», ha afirmat.

«El sotrac és gran i durant massa temps no ens ha deixat avançar», ha lamentat, per la qual cosa ha demanat iniciar aquesta nova etapa «amb tota la urgència». «Hem d'avançar de nou a partir de la recerca del bé comú, de la prosperitat compartida i el benestar per a tothom», ha subratllat.