Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una parella caminant pel carrer amb mascareta

Pere-Joan Cardona: «La mascareta va per llarg, l’any que ve i part de l'altre l’haurem de continuar portant»

El microbiòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol recomana l'ús de la mascareta tèxtil per al dia a dia, per davant de la quirúrgica

Una parella caminant pel carrer amb mascareta
L'ús de la mascareta podria acompanyar-nos durant molts mesos encara, segons un expert català. | Pixabay

L'especialista en microbiologia i parasitologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, Pere-Joan Cardona, ha assegurat que «la mascareta va per llarg, tot l’any que ve l’haurem de continuar portant i segurament part de l’altre. És un hàbit que ens l’hem de tatuar». Ho ha dit en una entrevista al programa 'El món a RAC 1', on també ha donat consells sobre quines mascaretes són les adients per als ciutadans.

Com que l'ús d'aquest element va per llarg, Cardona ha explicat que «hem de dur una mascareta el més confortable possible, tèxtil i que ens agradi, que ens hi sentim còmodes». L'expert també ha afegit que «potser ara, amb la pandèmia, seria el moment d’adquirir un hàbit —la mascareta— que potser pot perdurar i fer bé a tothom». En aquest sentit, el doctor és partidari de donar prestigi a les mascaretes, convertint-les en un complement de moda. Per això, ha demanat la complicitat d''influencers' i 'youtubers', per tal que en facin apologia del seu ús.

Cardona ha assegurat que l’única manera d’aturar el virus és «portant la mascareta sempre que estiguis amb gent que no sigui del teu nucli convivent». En aquest sentit, alerta sobre «la gent que entra al restaurant o arriba a una terrassa i directament se la treu. Això no hauria de ser així». L'expert assenyala que «sempre s’hauria de dur la mascareta. Sobretot, quan parles, que és quan el risc és important. El que s’hauria de fer en un bar o una terrassa és portar la mascareta i treure-se-la només per fer un mos o un glop».

La recomanació: mascareta tèxtil

Pere-Joan Cardona recomana la mascareta tèxtil, ja que «és la més pràctica, sobretot la de cotó, on el virus s’enganxa menys que a altres materials com els polièsters. El més recomanable és tenir-ne unes quantes i anar-les rentant cada dia». Sobre aquest particular, la rentada, el microbiòleg recomana rentar-les a 60 graus, «però si no es pot, amb 40 graus ja n’hi ha prou. Tampoc cal fer un delicte ecològic. Davant del dubte, una rentadora normal i deixar-la assecar a l’aire ja és una bona opció».

Així mateix, de cara al dia a dia, considera que les mascaretes quirúrgiques són pitjors que les tèxtils, ja que «el virus s’hi està molt de temps: fins a set dies. En canvi, a la mascareta de cotó s’hi pot estar un dia o fins i tot menys». La quirúrgica es pot fer servir fins a vuit hores, però si no es canvia, anirà perdent eficàcia, ha advertit.

Pel que fa a les mascaretes FFP2, assegura que són per a professionals que tenen un alt risc d'infectar-se, mentre que les FFP3 «s’haurien de prohibir, directament, perquè et protegeixen a tu, però infecten el del costat». Per últim, les pantalles no protegeixen a parer seu: «Són un sortidor de partícules».