Pla detall de la boca d'una dona somrient

Un hàbit quotidià, clau per a evitar el contagi de coronavirus

Els experts recomanen una higiene bucodental en profunditat, i realitzada amb un col·lutori bucal, per tal d'impedir l'entrada del virus

El Coronavirus està a punt de registrar 34 milions de contagis a tot el món i ha superat ja el milió de morts, tenint un dels seus principals focus a Espanya. Davant una de les pitjors pandèmies que es recorden, la màxima preocupació se centra a evitar el màxim de contagis possibles, i la solució podria ser més simple del que sembla.

Segons els experts, extremar la higiene bucodental és clau per a prevenir els contagis de la Covid-19. És pura lògica, ja que la boca i el nas són les principals vies d'entrada del Coronavirus al cos.

La importància de la boca i el nas en la transmissió del coronavirus es demostra amb dos símptomes característics d'aquesta infecció: la pèrdua de gust i olfacte. Una cosa que porta a la conclusió que una higiene adequada de la boca reforça les mesures de prevenció que ja tots coneixem per a prevenir els contagis.

De fet, a més de l'ús de mascareta i la distància de seguretat, les autoritats sanitàries recomanen la higiene freqüent de mans, sense especificar res sobre la boca. Segons la nova recomanació dels experts, rentar-se la boca seria clau per a la prevenció, quelcom que té a veure amb la via d'entrada del coronavirus en el cos.

Ho explica Rosalía Gonzalo, vocal de Dermofarmacia i Productes Sanitaris del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM): «Tenim tos perquè el virus s'allotja a la gola, perdem el gust perquè hi ha molts receptors a la llengua i perdem l'olfacte pel mateix motiu en el nas».

Aquesta experta recomana netejar la llengua una vegada al dia, esbandir amb un col·lutori dues vegades al dia durant 30 segons, fer una neteja amb cintes dentals i raspallar tres vegades al dia almenys durant dos minuts. «És vital per a prevenir el virus», assegura.

Un altre especialista, el doctor Xavier Xercavins, ha fet una crida a la població general i a les autoritats sanitàries: proposa recomanar una millor neteja bucodental i més freqüent, reforçada amb esbandides o pasta de dents que contingui clorur de cetilpiridini (CDC). «Es faria un gran favor a Espanya i a la humanitat», diu.

Consells per a la higiene bucodental

El Centre de Control de Malalties dels Estats Units considera vital la rutina d'higiene oral de qualsevol persona per a evitar que la càrrega viral de la seva boca i dels seus utensilis d'higiene bucal sigui molt alta. Si ha donat positiu, ha de realitzar una esbandida preliminar per a reduir la càrrega viral en la seva boca, i acabar efectuant una neteja del raspall per a la seva desinfecció.

Per a una correcta prevenció es recomana no compartir mai el raspall de dents, i si s'emmagatzema el raspall en qualsevol lloc prop del vàter, tancar la tapa abans de la descàrrega de la cisterna. També canviar el raspall regularment, almenys cada tres mesos, per a garantir que compleix la seva funció correctament.

Quant a la neteja bucal, cal raspallar-se diàriament amb una pasta dental amb fluor, a última hora de la nit i almenys una altra vegada durant el dia. S'ha de procedir a la neteja interdental cada dia amb raspalls específics o fil dental, i usar un col·lutori.