Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona maneja un ordinador de fons, i en primer pla, un home amb cara de preocupació s'emporta la mà al capdavant

La perillosa estafa que ha posat en alerta la Policia: si veus això, no facis clic

Cada cop és més difícil distingir entre les botigues reals i les falses, adverteix la Policia Nacional

En els últims mesos, ha augmentat significativament la presència de botigues en línia falses. Aquestes imiten marques conegudes com ara Adidas, Converse, i Asics, entre moltes altres.

Aquestes pàgines fraudulentes solen atraure els compradors amb preus inusualment baixos. Fan servir interfícies gairebé idèntiques a les originals i petits canvis en el nom de la marca o el domini web, com terminacions ".shop". Això, sumat a l'aparença legítima del lloc amb el cadenat HTTPS, fa que sigui difícil per als usuaris notar l'estafa.

Muntatge dun ordinador portàtil i una rodona amb el començament del link duna pàgina web
Els estafadors recreen pàgines de botigues falses | Pexels

Com actuen les botigues clonades

Una de les estratègies més comunes d'aquests delinqüents és aprofitar èpoques de grans descomptes, com ara Black Friday o rebaixes de temporada, quan els usuaris estan més propensos a buscar ofertes.

Al voltant de 200 denúncies van ser presentades només al novembre. Tot i que es creu que el nombre real d'afectats és molt més gran. I és que molts no reporten el frau a causa del baix valor de la pèrdua.

Els estafadors copien el disseny de la web, les imatges i fins i tot els certificats de seguretat. Fan servir dominis semblants o lleugerament alterats, i les pàgines semblen completament fiables.

Un home espantat amb les mans aixecades davant d'una figura encaputxada en un fons de codi binari.
Així aconsegueixen treure't els diners | Getty Images Signature de gece33, Getty Images de bowie15, catalunyadiari.com

Quan l'usuari fa la compra, no rep el producte. Els seus diners són robats i recuperar la quantitat pot ser difícil.

Un aspecte preocupant d'aquesta estafa és la manera com els delinqüents s'aprofiten de plataformes com Facebook i Instagram. A través d'anuncis enganyosos, aconsegueixen redirigir els usuaris a les botigues clonades amb un sol clic.

Aquests anuncis solen semblar legítims, cosa que dificulta que els usuaris desconfiïn. La facilitat amb què es distribueixen aquests anuncis a xarxes socials contribueix a la ràpida expansió del frau, atrapant més víctimes cada dia.

Un home treballa amb el seu ordinador, i al cercle, un mòbil amb la pantalla de Google i un cadenat
Mai no t'arriba el que has comprat | Getty Images, PixaBay

Com evitar caure en aquestes estafes

Les autoritats recomanen prendre diverses precaucions. Abans de fer una compra, és essencial revisar acuradament l'URL de la botiga, buscant signes d'alteracions com ara lletres afegides o dominis estranys.

També és aconsellable desconfiar de les ofertes massa bones per ser veritat, especialment en marques de prestigi que poques vegades apliquen descomptes tan elevats. A més, es recomana buscar opinions i ressenyes d'altres usuaris per assegurar-se que la botiga és legítima.

Mantenir-se alerta i verificar-ne la procedència és clau per evitar ser víctima d'aquestes estafes. I és que no mostren signes d'aturar-se i que es tornen cada cop més sofisticades amb el temps.