Imagen de un cielo estrellado con una persona mirando

Els Perseids 2021: Quan i on veure la pluja d'estels de l'agost

Els Perseids, coneguts popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç, són la pluja d'estels periòdica més famosa de l'estiu, i aquests dies arriben al punt màxim d'intensitat | Consulta alguns trucs i detalls que et faran gaudir de la millor manera l'experiència

La caiguda dels Perseids és tot un espectacle al cel. Cada estiu, des de mitjan juliol, però especialment des de principis fins a mitjans del mes d'agost, es dóna la tradicional pluja d'estrelles periòdica, la més reconeguda de tot l'any, i que moltes persones esperen amb ganes. Conegudes popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat dels dies de més intensitat amb la festivitat del sant, celebrada el 10 d'agost, és, concretament, els dies posteriors quan millor es poden veure els meteors. 

Allò que genera els Perseids, coneguts així perquè el seu radiant o punt d'origen aparent des de la perspectiva terrestre es localitza a la constel·lació de Perseu, és el cometa 109P/Swift-Tuttle. Fa la volta sencera al Sol cada cent trenta-cinc anys, però la Terra es creua cada any amb la seva cua. L'explicació és senzilla: el que nosaltres veiem són partícules de pols de la mida d'un gra de sorra, que s'han desprès de l'estel i creen els efectes lluminosos tan impressionants gràcies a la velocitat a què viatgen, que és de 59 quilòmetres per segon.

Aquesta setmana és la de més activitat: la matinada de dijous a divendres, la nit estel·lar

L'efecte lluminós es crea quan els meteors travessen l'atmosfera terrestre. Cauen en eixam, i és vora els cent quilòmetres per sobre de la superfície terrestre que es cremen. Així doncs, encara que fa gairebé un mes que els Perseids es poden veure, és aquesta setmana quan millor es poden veure.

El dia de més intensitat sol coincidir amb el dia 12 d'agost, i enguany no serà diferent: la matinada del dijous 12 al divendres 13 es concentrarà el major nombre de meteors. En aquest dia de més activitat es poden arribar a veure un centenar de meteors per hora. De fet, tot apunta que enguany serà un d'aquells anys que millor es podran veure els estels.

El millor moment per gaudir dels Perseids

El motiu que ho explica és la llum que emetrà la Lluna. Aquests dies la llum del satèl·lit no interferirà massa i el cel estarà més fosc, ja que no estarà en la seva fase de màxima il·luminació. Actualment, la Lluna es troba entre la fase de nova i quart creixent, de manera que tindrà visible tan sols un 13% de la seva superfície. 

Així doncs, si bé durant tota la nit de dijous a divendres la pluja de meteors es podrà veure sense problemes, cal tenir en compte una sèrie de coses que poden fer més excepcional l'experiència. Per exemple, com més tard sigui, millor es veuran els perseids. Des de la mitjanit fins a l'alba s'haurien d'apreciar bé, però els experts asseguren que com més avança la nit més nombroses tendeixen a ser els meteors. De fet, és a prop de l'alba quan es poden arribar a veure vora el centenar de meteors.

Consells per poder veure la pluja d'estels

D'altra banda, cal buscar un lloc allunyat dels nuclis de població. Malgrat que la llum de la lluna no molestarà aquestes nits, hi ha altres punts lumínics que cal tenir en compte. Els més intensos, els de les ciutats, de manera que per tal de poder apreciar bé els Perseids cal allunyar-se dels nuclis de població i desplaçar-se on menys contaminació lumínica hi hagi. 

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte és que, tot i que es poden veure en totes direccions, alguns experts donen certs consells. Asseguren que, preferentment, apreciarem aquestes estrelles fugaces si ens col·loquem mirant al nord o al nord-est. Cal esmentar, també, que encara que la nit del 12 al 13 serà la més intensa, la pluja durarà més dies.

En principi, continuarà fins al pròxim dia 24 d'agost, encara que amb una intensitat progressivament més baixa. Amb tots aquests petits detalls, ja només queda esperar a la nit, agafar un bon lloc, i estirar-se per gaudir de l'espectacle. A més, amb l'onada de calor que arriba ara a Espanya no hi haurà problemes de fred. Malgrat ser a la intempèrie durant hores en plena matinada, ben just farà fred.