Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Hospital de Campanya a Lleida aixecat pel SEM

El personal sanitari de l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida, entre la inquietud i la indignació

Els casos positius s'han multiplicat en els darrers dies

Hospital de Campanya a Lleida aixecat pel SEM
Els treballadors lamenten la manca d'efectius | Cedida
 

Sensació d’inquietud i indignació  entre el personal sanitari  de l’hospital universitari Arnau de Vilanova de Lleida  davant el rebrot  aparegut de coronavirus que ha obligat a confinar la comarca del Segrià. Segons detalla La Vanguardia, la plantilla del centre hospitalari té por que l’augment de pacients pugui afectar a la disponibilitat de vacances, que han començat aquest mes i han d’acabar abans de setembre segons les instruccions de Salut, tenint en compte la possibilitat d’una segona onada a la tardor. A més, denuncien que hi ha manca de personal en diverses àrees de l’hospital, com ara urgències.

Els treballadors es pregunten si la situació serà semblant a la de març o abril i lamenten que abans si que van tenir reforços però ara mateix el centre té els mateixos efectius que abans del 15 de març i amb la plantilla desitjant fer vacances. Durant les primeres setmanes de confinament, es van habilitar totes les plantes, excepte dues, per a ingressats amb símptomes  i es va reforçar la plantilla amb treballadors d’assistència primària.

«La manca de professionals fixes és un problema històric d’urgències, per exemple. Els torns de vacances es cobriran amb personal contractat eventualment que ja ha estat trucat per feines de substitució, però no podem saber si serà suficient», expliquen treballadors de l’Arnau Vilanova.

Inquietud però sense crear alarmisme

Tot i la inquietud davant tots aquests nous casos, el personal sanitari assegura que «una gran majoria dels pacients no fa falta ingressar-los perquè tenen símptomes molt lleus» i apunten que «l’augment de positius també podria ser per la realització de test PCR». «No puc marxar de vacances perquè estic confinada i sento una decepció profunda davant aquest retrocés en l’epidèmia», explica una treballadora.

Trilla diu que el confinament a casa podria ser una alternativa

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic,  Antoni Trilla, creu que el confinament domiciliari  «podria ser una de les alternatives a considerar» al Segrià si la incidència no baixa, però ha afegit que encara «s'ha de donar un cert marge» per veure com evolucionen els casos i les hospitalitzacions.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha opinat que el brot encara és «controlable» abans d'aplicar noves mesures. «Semblaria que la cosa no va a una velocitat tal que no permeti encara tenir esperança de controlar el brot sense anar escalant més mesures», ha dit. Ara bé, ha constatat que caldrà allargar el tancament perimetral si la incidència no baixa en 14 dies, i també pensar en altres mesures.

Trilla ha reconegut que el confinament perimetral «ja suposa un grau més del que inicialment estava previst per controlar els brots», però ha insistit que «si tot va bé, la cosa es pot controlar encara». El cap d'Epidemiologia del Clínic ha indicat que una taxa de 149 casos per cada 100.000 habitants és «clarament alta, molt per sobre de l'esperable», i ha recordat que a Alemanya parlen de brot amb 50 casos.

Al parer seu, si passats 14 dies la incidència baixa a 30, 40 o 50 casos seria una bona notícia, però si es manté en les xifres actuals, caldrà allargar el confinament perimetral. A més, ha avisat que caldrà també controlar que no es produeixi una  sobrecàrrega del sistema sanitari. «Si comença a veure's més desbordat s'haurà de mirar molt bé si s'ha de prendre alguna altra mesura», ha advertit. Sobre la selectivitat, ha opinat que no és un «risc especialment alt», perquè les mesures d'higiene i seguretat estan molt ben preparades.