Després que la farmacèutica Pfizer anunciés que la seva vacuna contra el coronavirus té una eficàcia del 90%; aquest dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar que el govern espanyol comprarà 20 milions de dosis de la vacuna per començar a administrar-la a un total de 10 milions de persones a finals d'aquest any. «Esperem que aquesta setmana o la pròxima es puguin firmar alguns contractes més, entre ells amb Pfizer. Si tot va bé, les primeres dosis arribaran a principis d'any. Si tot va molt bé, a finals d'aquest any», va indicar Illa. Però quines seran les primeres persones a vacunar-se?
Tal com detalla 'La Vanguardia', i segons fonts properes a l'equip que prepara l'estratègia de vacunació, els col·lectius prioritaris seran el personal sanitari i els majors de 65 anys, especialment aquells que viuen en residències. També els professionals que els atenen. Cal destacar que el ministre Illa també va explicar que es preveu que al mes de maig és probable que una part «important» de la població estigui immunitzada amb la vacuna de Pfizer o amb les altres que també estarà disponibles ben aviat.
Les vacunes seran distribuïdes a Espanya pel Sistema Nacional de Salut i els criteris d'administració seguiran les pautes establertes per tota la Unió Europea. D'aquesta manera, posteriorment es procediria a vacunar totes aquelles persones que pel seu estat de salut estan en situació d'especial risc, treballadors essencials fora del sector sanitari, «treballadors que no poden distanciar-se socialment o grups socioeconòmics vulnerables» entre altres. Els joves, en principi, seran els darrers en rebre la dosi i fins i tot l'Organització Mundial de Salut preveu que no es vacunin fins al 2022.
Els 20 milions de dosis de vacunes de Pfizer que arribaran a Espanya formaran part de la compra de 300 milions de dosis que comprarà la Unió Europea a la farmacèutica. De fet, aquesta és la quarta companyia amb qui la UE arriba a un acord de compra, després de fer-ho amb AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson, a qui els hi ha comprat un total de 800 dosis. A més, s'esperen nous contractes amb altres farmacèutiques com ara Moderna i Curevac.
Per tot plegat, Salvador Illa ja va avançar que Sanitat ha preparat una partida d'1.011 milions d'euros per l'adquisició de vacunes per fer front a la Covid-19. La Unió Europea és qui negocia els preus amb les companyies i actualment es desconeix quina xifra total de vacunes es podrà aconseguir amb aquest pressupost.
En quin punt es troben les vacunes que hi ha en desenvolupament?
Segons l'Organització Mundial de la Salut, actualment hi ha 200 vacunes experimentals en marxa de les quals: 155 se segueixen analitzant als laboratoris, 45 s'estan provant en humans i 10 ja encaren la darrera fase d'assajos clínics a gran escala. El desenvolupament normal d'una vacuna pot trigar una mitjana de 10 anys, però per l'objectiu de trobar un remei al coronavirus, els terminis s'han escurçat sorprenentment a un any. Tot el món ha destinat milions d'euros en recursos i tots els equips d'investigació per aconseguir la solució.
La desena de vacunes experimentals que s'estan provant a gran escala finalitzaran, en principi, els seus assajos clínics entre el 2021 i el 2023. Malgrat això, i tenint en compte la gravetat de l'epidèmia, les farmacèutiques tenen previst demanar una «autorització d'emergència» en el moment que tinguin una evidència mínimament sòlida sobre l'efectivitat i seguretat de les dosis. És a dir, el permís poder començar a administrar les primeres immunitzacions.
Tal com detalla 'El Periódico' les vacunes més avançades ara com ara són la d'Oxford i Astrazeneca, la de Pfizer i BioNTech, la de Moderna, la de Janssen i la de Novavax. En països com la Xina o Rússia algunes farmacèutiques amb vacunes experimentals han rebut una «aprovació limitada» per administrar la dosi a certs col·lectius.
Totes tenen en comú que s'administraran per una injecció intravenosa i que necessitaran dues dosis, menys la russa, per adquirir un cert grau d'immunitat. El temps d'espera entre la primera i la segona dosis podrà variar entre els 14 i els 56 dies, després dels quals s'haurà d'esperar unes setmanes per consolidar els anticossos contra el virus.