Foto d'un home gran fent servir una tauleta.

Les persones grans poden combatre la demència amb 7 aliments molt coneguts

Consumir aquests aliments disminueix fins a un 23% el risc de patir demència

Està més que demostrat que dur a terme una alimentació correcta pot tenir un impacte molt positiu i beneficiós sobre la nostra salut. De fet, els beneficis no són simplement estètics, sinó també extrapolables a la nostra salut mental.

Un estudi recent ha demostrat que consumir determinats aliments podria ser la clau del nostre benestar cerebral. Per això, a continuació et mostrarem els 7 millors que hauries d'incorporar a la teva dieta, ja que el consum pot ajudar-te a viure millor i durant més temps.

Els aliments que has de consumir per frenar la demència

El nostre cos necessita rebre els nutrients necessaris per poder funcionar en òptimes condicions, i per això no hi ha res millor que dur a terme una dieta saludable. En aquest sentit, el nostre estil de vida pot ser determinant si volem viure-hi durant més anys.

Imatge d'un home amb mal de cap.
L'alimentació i l'estil de vida influeixen a la nostra salut mental | Getty Images

I no només això, perquè a més també està comprovat que cada patró dietètic presenta unes peculiaritats. De fet, un estudi recent ha comprovat l'impacte que tenen determinats aliments sobre el cervell, ja que actuen com a factors protectors contra les malalties neurodegeneratives i la demència.

L'estudi en qüestió, que ha estat publicat recentment a la revista BMC Medicine, ha aconseguit analitzar quina dieta seria la més indicada per reduir el risc de patir demència. Pel que sembla, els resultats conclouen que seria possible rebaixar aquest risc fins a un 23%. Podeu veure l'estudi complet aquí https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van analitzar les dades de 60.298 persones mitjançant un qüestionari dietètic. Posteriorment, van fer un seguiment dels participants durant 9 anys, i al final es van registrar 882 casos diagnosticats de demència.

Pel que sembla, la protagonista de tot això és la famosa dieta mediterrània. De tots els participants, aquells que tenien més adherència a seguir aquesta dieta, presentaven un 23% menys de risc de desenvolupar demència.

D'aquesta manera, van arribar a la conclusió que consumir aliments saludables d'origen animal podria ser la millor arma de prevenció davant d'aquestes malalties. A més, tampoc volíem perdre l'ocasió de repassar els principals aliments que componen aquesta, amb l'objectiu que els puguis conèixer i incorporar a partir d'ara.

Fruites exòtiques
La fruita sempre hauria de ser present, en qualsevol dieta | Getty Images

1. Fruites

Les fruites són les peces indispensables de qualsevol dieta. La seva aportació en vitamines i nutrients essencials les fan molt necessàries per al nostre organisme. A més, n'hi ha una àmplia varietat, i són molt versàtils per al consum quotidià.

2. Verdures

De la mateixa manera que passa amb la fruita, la verdura també hauria de ser present sí o sí a la nostra dieta. La seva ingesta és plena de vitamines, sals minerals, antioxidants i fibra. A més, són baixes en calories i ajuden a combatre les toxines del nostre organisme.

3. Grans integrals

Els grans o cereals integrals són una excel·lent opció per incloure a la nostra dieta. De fet, són font de ferro, folat, seleni, potassi i magnesi, components essencials per mantenir a ratlla la nostra salut.

4. Llegums

Els llegums són rics en fibra, cosa molt beneficiosa sobretot si tenim problemes de digestió. A més de ser baixes en greix, també ajuden a controlar els nostres nivells de colesterol, i promouen el control de la glucosa a la sang.

Llegums
Els llegums són molt beneficiosos per al nostre organisme | Getty Images

5. Peixos i marisc

A més de les fruites i les verdures, els peixos i mariscs tampoc haurien de faltar a la nostra dieta. Un consum correcte i adequat ens ajuda a obtenir àcids grassos bons, com ara l'Omega 3.

6. Oli d'oliva

Loli d'oliva és un element indispensable i característic de la dieta mediterrània. De fet, també se'l coneix com 'l'or líquid', i per alguna cosa serà. Si ho afegim als nostres plats, aquests es tornaran encara molt més saludables.

Imatge de l'oli d'oliva verge extra
L'oli d'oliva és el més popular a Espanya | Getty Images

7. Fruits secs i llavors

I per últim, però no menys important, no ens hem d'oblidar dels fruits secs i les llavors. Si volem obtenir tots els beneficis i propietats, l'ideal és que els consumim crus. Així no perdran cap nutrient.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!