A l'hora de buscar feina, alguns col·lectius tindran prioritat. Entre ells es trobaran les persones incloses dins de la comunitat LGTBI, com ara gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals. Amb la nova llei que va entrar en vigor dimecres passat es busca posar fi a la presumpta discriminació d'aquests grups.
Això suposa que a partir d'ara a les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) tindran preferència les persones del col·lectiu LGTBI. Per això, com recull L'Espanyol, hauran de confiar en la «bona voluntat» de les persones que assegurin ser-ne part.
Fins ara no hi ha cap manera d'acreditar públicament l'orientació sexual d'una persona, ni apareix registrat enlloc. És una informació de caràcter privat que afecta únicament l'esfera privada de cadascú.
Des del mitjà esmentat indiquen que disposaran d'unes millors condicions i serveis a l'hora de demanar una feina. D'alguna manera, el que es pretén amb tot això és acabar amb un dels grans problemes a què s'enfronten. El 90% de les persones d'aquest col·lectiu admet que l'orientació sexual ha suposat un inconvenient per trobar feina, segons un estudi d'UGT.
Fer un tomb total a la situació
Però els problemes se li acumulen i no s'hi redueix únicament. Més del 75% dels consultats asseguren haver estat testimoni d'alguna agressió verbal a persones LGTBI. En el cas de les persones trans, el percentatge de desocupació arriba fins al 80%.
De fet, aquests darrers apareixen recollits a la nova Llei d'Ocupació com un dels grups més vulnerables. Amb tot això s'exigeix per a ells una atenció especial pel que fa a polítiques laborals.
Què implicarà les noves mesures?
Segons el que recull la llei caldrà dissenyar «itineraris individuals i personalitzats de llocs de treball». S'han d'ajustar «al perfil professional de les persones que pertanyen a col·lectius d'atenció prioritària». Però no seran els únics grups de població a què caldrà prestar una certa rellevància.
També hi ha les persones joves amb baixa qualificació, els aturats de llarga durada o amb discapacitat. Se'ls uneixen, a més, els més grans de 45 anys, migrants, sol·licitants de protecció internacional i amb capacitat intel·lectual límit.
Les dones «amb baixa qualificació, víctimes de violència de gènere o gitanes», són altres dels col·lectius a qui concediran prioritat. Passarà el mateix amb les persones «treballadores provinents de sectors en reestructuració, afectades per drogodependències i altres addiccions».
Una de les grans novetats de la Llei d'ocupació
La prioritat del col·lectiu LGTBI en les polítiques d'ocupació promet generar enrenou. Tot i això, la nova llei ve carregada de novetats, sobretot pel que fa a la tramitació dels acomiadaments col·lectius. Serà l'autoritat legal la que es decideixi si s'ajusta a la normativa prèvia consulta d'un informe que faran des d'Inspecció.
Per tant, abans de declarar-se un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) caldrà disposar del vistiplau d'inspectors de treball. Aquesta mesura es va introduir per mitjà d'una esmena d' EH-Bildu.
Deuran «comprovar els extrems de la comunicació i el desenvolupament del període de consultes». Però també «tindran l'obligació de pronunciar-se sobre la concurrència de les causes» i dels motius que porten a l'acomiadament.
La notícia no va agradar gens a la patronal, que va carregar amb duresa contra la ministra de Treball Yolanda Díaz. Se senten traïts per ella i ja no la consideren una interlocutora "fiable". La relació dels empresaris amb el Govern cada cop és més tirant en entendre que no se'ls té en consideració.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!