Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia d'un sopar de nadal

El nombre de persones que podrien sopar juntes per Nadal a Espanya

Els actes multitudinaris es veuran afectats per la pandèmia mundial

Fotografia d'un sopar de nadal
Els actes multitudinaris es veuran afectats per la pandèmia mundial | Cedida

El Nadal està a punt d'arribar i encara hi ha molta incertesa sobre com serà enguany, però si alguna cosa és segura, és que serà molt diferent del que estem acostumats. Segons ha explicat l'epidemiòleg José Miguel Carrasco, vocal de la Junta de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE), a 'ABC', tret que la incidència de coronavirus remeti, les trobades familiars i socials no podran celebrar-se en espais tancats ni amb moltes persones a la taula.

Segons els experts, els sopars familiars, menjades d'empreses i actes multitudinaris, com les cavalcades o les funcions escolars, es veuran modificades i afectades, perquè són esdeveniments que multipliquen les interaccions socials i, per tant, suposen un major risc de transmissió del virus.

La principal mesura que es prendrà, segons ha avançat Boris Johnson, serà reduir al màxim les persones que tinguin previst celebrar juntes aquestes festivitats, a entre sis i deu persones.

«Dependrà de l'evolució epidèmica. Els ciutadans tenim dos mesos crucials per a no relaxar-nos com hem fet des del final de la desescalada i evitar, recollint-nos ara, que hàgim de tancar-nos després», ha explicat Carrasco, investigador en la cooperativa científica Aplica.

No obstant això, el doctor Salvador Macip presagia que «ningú, cap governant com s'ha dit a Espanya, hauria d'enterrar la possibilitat de tornar a patir un confinament total». Sobretot quan «les dades van tan malament». Ell ha al·legat que si volem celebrar el Nadal al costat dels nostres éssers estimats, serà necessari que fem «els deures ara».

Segons els experts, «el Nadal és perillós perquè al costat de més actes socials, també es produeixen contextos amb alcohol i distensió», una cosa que podria propiciar el salt de les normes de distància de seguretat i l'ús de la mascareta. «Els llocs que es conceben com a espais segurs, com les llars, són ara mateix els de major risc».

En una entrevista amb Cadena SER, Salvador Illa, ministre de Sanitat, va ser qüestionat per primera vegada respecte a la celebració d'aquestes festivitats. Allí ha manifestat que hem de preparar-nos per a «un Nadal amb restriccions» si l'epidèmia continua desenvolupant-se com fins ara a Espanya.

«Si la incidència no baixa, les normes seran les mateixes que en l'actualitat, però la crida serà clara: rebaixar l'acte multitudinari al màxim», ha advertit José Miguel Carrasco. Per part seva, Juan José Gestal, professor emèrit de Salut Pública i Medicina Preventiva de la Universitat de Santiago de Compostel·la, ha anat més enllà i ha assenyalat que caldrà utilitzar mascaretes FPP2 a l'interior dels domicilis i que es preparin estufes per a les terrasses, perquè els esdeveniments hauran de realitzar-se a l'aire lliure.

«Haurem de limitar el Nadal: els sopars d'empresa enguany no haurien de celebrar-se i en les famílies caldrà prendre mesures molt de debò, evitant grans reunions i extremant les mesures de prevenció. Una cosa molt difícil», ha dit Gestal.

Encara que també ha defensat que encara «és aviat per a parlar d'això, però els anuncis nadalencs ja comencen» i no sabem com seran de diferents aquestes festivitats enguany.

Mesures autonòmiques

Són diverses les comunitats autònomes que ja tenen alguns plans establerts per a anul·lar la celebració d'esdeveniments multitudinaris i actes lúdics.

A Catalunya, la Generalitat ja ha descartat la cavalcada dels Reis Mags en el seu format tradicional. Encara que encara no es coneix com es durà a terme enguany, les autoritats han advertit que no es travessarà «la línia vermella de les aglomeracions».

A més, el nombre de persones que podran ajuntar-se a celebrar els sopars serà limitat a sis persones en esdeveniments privats o en espais públics. «Haurem de fer un exercici per a idear com ens veiem, com ens espaiem en les festes nadalenques per a no ajuntar a diferents famílies en una mateixa casa», va manifestar la consellera de Salut, Alba Vergés.

«No caldrà ajuntar famílies, caldrà espaiar els actes amb cadascuna. Intentem fer un exercici molt personal i íntim de com fer-ho, perquè això ens permetrà tenir festes».

A Castella i Lleó no s'han pres mesures restrictives molt específiques, però sí que s'insisteix en la recomanació de limitar les reunions a un màxim de deu persones, una cosa que és obligatòria en els municipis confinats. «Nosaltres estem recomanant precaució i per Nadal, si tot segueix igual, la limitació del contacte social serà clau», va assegurar la consellera de Sanitat, Verónica Casado, que va afegir que «el que ens protegeix, per desgràcia, és disminuir aquest contacte social».

Per part seva, al País Basc no abaixarà la guàrdia ni en aquestes festivitats i, per tant, tret que la situació faci gir dràstic, seran imposades unes certes «recomanacions» per a la ciutadania. Es mantindran les restriccions en horaris i aforaments de bars i restaurants i s'insistirà en la inconveniència que s'ajuntin grups de més de deu persones.

«Hem de tenir molt clar que ens enfrontem a un escenari en el qual la vida normal es continuarà veient condicionada», va explicar el portaveu de l'Executiu, Bingen Zupiria.
Així mateix, les cavalcades dels Reis Mags i de l''Olentzero' no seran com els anys anteriors. A Bilbao i Vitòria aquests actes ja han estat cancel·lats oficialment i tot apunta al fet que Sant Sebastià seguirà el mateix camí.

El govern de les Illes Balears, d'altra banda, ha anunciat la seva decisió de suspendre la celebració de partides de bingo durant les festes patronals i les celebracions de Nadal com a mesura excepcional de prevenció davant la crisi sanitària. A més, durant aquestes festivitats no estarà permès ballar en els locals d'oci nocturn, una cosa que provocarà que els locals hagin de «reconvertir-se».