Retiren del mercat tots els fuets d'Embotits Solà d'Osona

Sanitat n'ha ordenat la retidada despréws de detectar-hi salmonel·losi

Imatge d'arxiu de diversos fuets en una xarcuteria, un sobre l'altre
Sanitat ha ordenat la retirada del producte | Pixabay

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha ordenat retirar tots els lots de fuet i espetec produïts per l'empresa Embutidos Solà per la presència de salmonel·la. Tot i que, a hores d'ara, no s'ha confirmat cap cas a l'estat espanyol, l'AESAN ha pres la decisió preventivament després que l'Agència de Salut Pública del Departament de Salut (ASPCAT) s'hagi decantat per aturar l'activitat d'elaboració de fuets i espetecs de l'empresa de Gurb (Osona) i retirar tots els productes a Catalunya.

Segons informa l'Agència de Salut Pública, la retirada del mercat afecta a tots els productes de fuet i espetec elaborats per Embutidos Sola, de qualsevol lot, format i presentació. En aquest sentit, afegeixen, les autoritats sanitàries de control alimentari de l'ASPCAT comprovaran la retirada dels productes en els establiments catalans implicats. A nivell espanyol s'ha alertat a la resta d'oganismes a través del Sistema d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).La retirada també afecta a altres marques comercials, elaborades per Embutidos Solà, com són Cabanes, La Granja, Calet, Solà i Masó, Don Teo, Cambasec, Sanglier, Fran-per, Vic d'Or, Tapas Pape, Julian Mairal i Reketukas. Des de l'ASPCAT també demanen a les persones que en tinguin al seu domicili que s'abstinguin de consumir-lo i el tornin al punt on els van adquirir.

Un cas que es remunta a l'estiu

L'alerta sanitària notificada a França afectava quatre lots d'un fuet de 150 grams que s'han retirat de forma preventiva: es tracta dels lots 20/22-03, 20/26-02, 20/26-03 i 20/27-01, amb dates de caducitat entre el 3 de novembre del 2020 i el 4 de febrer del 2021.

L'empresa disposa de totes les mostres de cadascun dels lots retirats i les analítiques han sortit negatiu en salmonel·la. Tot i això, Embutidos Solà manté oberta la investigació interna en cas que hi pogués haver alguna altra causa. Al mateix temps, s'han establert sistemes de control addicionals a tots els productes que comercialitzen.

Per la seva banda, l'ASPCAT assegura que està fent les actuacions d'investigació de l'alerta, la comprovació de la retirada del producte del mercat, la investigació de les causes i l'aplicació de mesures correctores. «Com a mesura de precaució, es recomana a les persones que tinguin a la seva llar els lots de producte indicats anteriorment, s'abstinguin de consumir-los i els retornin als punts de venda», recorda l'agència.


Comentaris

envia el comentari