Les persones que no podran posar-se la vacuna del coronavirus a Espanya

Com qualsevol vacuna, la de Pfizer presenta certs riscos que impedeixen la vacunació del 100% de la població

Vacunació d'una persona en un centre sanitari de Belfast, al Regne Unit
Es recomana no administrar la vacuna de Pfizer a certes persones | Europa Press

L'arribada de la vacuna de Pfizer, la primera a aplicar-se a Europa, facilita la lluita contra la Covid-19. El 8 de desembre, el Regne Unit va iniciar la seva campanya de vacunació massiva contra la Covid-19 amb Margaret Keenan, que s'ha convertit en la primera dona voluntària en rebre la vacuna.

S'adverteix a un col·lectiu que no es vacuni

Encara que amb anterioritat la vacuna ja havia estat provada en milers de persones durant els assajos clínics, la veritat és que estan apareixent casos de vacunats amb efectes adversos. De fet, les autoritats del Regne Unit ja han recomanat a les persones amb historial greu d'al·lèrgies que no es vacunin.

Aquesta recomanació s'ha fet efectiva arran del que ha passat amb dos treballadors del Servei Nacional de Salut, que han patit reaccions al·lèrgiques després de rebre la vacuna. Tots dos tenen un historial d'al·lèrgies severes i s'administren adrenalina per frenar qualsevol xoc anafilàctic. Finalment, els pacients han estat tractats d'urgència i es troben en perfecte estat.

Regne Unit insisteix que la vacuna de Pfizer és segura

Després de conèixer els dos casos, l'Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA) ha volgut llançar aquesta recomanació dirigida als al·lèrgics més greus, ja que asseguren que es tracta d'un efecte advers «comú amb les noves vacunes», ha declarat Stephen Powis, director del Servei Nacional de Salut d'Anglaterra.

Tot i la recomanació, les autoritats britàniques no han posat en dubte la seguretat de la vacuna, que ja ha estat certificada pels Estats Units i la FDA. No obstant això, són molts els que titllen al Regne Unit d'haver-se precipitat en la campanya de vacunació, ja que no han volgut esperar-se que les autoritats europees certifiquin la seguretat de la vacuna de Pfizer.

Tanmateix, són molts els que insisteixen que cap vacuna podrà ser 100% segura, ni tan sols la coneguda i estudiada vacuna de la grip. Com succeeix amb qualsevol vacuna, el risc mai serà zero, ja que sempre hi ha persones susceptibles de reaccionar adversament, persones que, per tant, no podran vacunar-se.

Els grups de població que no podran vacunar-se contra el coronavirus

Segons la fitxa tècnica de la vacuna Covid-19 BNT162b1 de Pfizer, hi ha determinats grups de població que no poden ser vacunats. Encara que són advertiments molt similars a altres vacunes, no per això hem de deixar-los en l'oblit.

En primer lloc, trobem els menors de setze anys. Tot i que durant els assajos clínics van participar adolescents de fins i tot dotze anys, la vacunació en menors d'edat no està recomanada perquè no es pot establir els paràmetres de seguretat i eficàcia en aquestes edats.

El mateix passa amb les dones embarassades o en període de lactància. En aquest cas, la vacunació no es recomana per falta de dades al respecte. Es desconeix la possible toxicitat de la vacuna de Pfizer respecte a la reproductivitat i els efectes que podria tenir sobre la fertilitat.

Tampoc està recomanada la vacunació en individus amb certes patologies importants, com és el cas dels pacients que pateixen algun trastorn de coagulació o reben algun tipus de teràpia anticoagulant, com el Sintrom. En aquests casos, la injecció intramuscular està contraindicada.

El mateix passa amb els individus que pateixen algun tipus de malaltia amb immunodepressió (SIDA) o algun tipus de teràpia immunosupressora. No obstant això, en aquest cas la vacuna no estaria contraindicada, simplement la seva eficàcia serà menor.

Malgrat aquestes precaucions, podem confiar en la seguretat de la vacuna, ja que la majoria de les advertències es deuen a la manca de dades i no a efectes adversos ocasionats com a tal.


Comentaris

envia el comentari