Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sismògraf detectant un terratrèmol

Un terratrèmol de 2,7 sacseja alguns punts de Catalunya aquesta nit

El sisme ha tingut lloc just entre la frontera de Catalunya i Aragó
Imatge d'un sismògraf detectant un terratrèmol
El terratrèmol ha estat percebut a la Val d'Aran i a l'Alta Ribagorça | Arxiu

Un terratrèmol d’intensitat 2,7 graus a l’escala de Richter ha sacsejat aquesta passada nit les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça. L’epicentre del sisme ha tingut lloc a Osca, just a la frontera entre Catalunya i Aragó, i ha estat percebut en aquestes dues comarques catalanes  sense que hi hagi constàncies de danys materials, segons informa l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

El moviment de terres va tenir lloc a les 21:12h de la nit del diumenge, 13 de desembre, al nord-est de la localitat de Montanui, a la zona de la Ribagorça aragonesa, a una profunditat de 0 quilòmetres, cosa que explicaria per què s’ha percebut malgrat que ha estat un sisme de baixa intensitat.

La zona del Pirineu és molt propensa a aquests tipus de fenòmens geològics. De fet, els terratrèmols acostumen a ser de baixa intensitat, sovint sense ser percebuts, però, de tant en tant, algun dels sismes són més intensos i poden arribar a causar alguns danys materials, tot i que fa molt temps que no es recorda cap situació de danys personals. 

De fet, un dels sismes més notoris dels darrers dos anys va tenir lloc el passat dia 3 d’abril de l’any 2019. En aquella ocasió, el terratrèmol va tenir epicentre a prop de la Seu d’Urgell i va ser d’una intensitat força important, de 4,3 graus. En aquella ocasió, el moviment de terres va ser tan intens que es va arribar a sentir a tota l’àrea de Barcelona i, fins i tot, a diverses comarques de Tarragona.

Es va tractar d’un sisme força general i, malgrat que no va causar danys materials, va provocar un gran ensurt a milers de persones que van veure com, a molts quilòmetres de distància, es movien cadires i objectes dels prestatges de casa, especialment a les plantes més elevades dels edificis.