Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb mascareta mirant per una finestra

Una de les persones que més saben sobre la pandèmia: «Encara falta molt per a això»

Un prestigiós viròleg alemany dóna les claus del futur de la pandèmia

Christian Drosten, viròleg alemany, fa setmanes que es fixa en el que està passant a Sud-àfrica en relació amb la pandèmia. I és que si observem el país africà, ens pot fer pensar que la pandèmia és més a prop d'acabar-se.

«És una mirada cap al futur, cap a una situació endèmica, que allà ja s'hi està establint». Així s'ha expressat Drosten fa unes hores al seu compte de Twitter.

Cal recordar que Sud-àfrica va ser el país que va notificar l'aparició de la variant òmicron quan encara no se'n tenia informació. Fa unes setmanes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la va descriure  com una «variant preocupant».

Fotomuntatge del coronavirus vist amb microscopi i una noia posant-se una mascareta
La nova variant del coronavirus, òmicron, és molt contagiosa | Catalunya Diari

Davant d'això, diversos països van suprimir les connexions amb Sud-Àfrica, I llavors, aquest país va experimentar una pujada de casos positius de covid-19 imparable. La qüestió és per què Drosten confia tant en el que passa al país africà.

Sí, és cert que al desembre els contagis van créixer allà de manera exponencial. Però els casos positius han començat a estabilitzar-se aquesta última setmana.

«Encara falta molt per a això», afirma Drosten

Diversos estudis han posat de manifest que òmicron no té gaire capacitat per a fer emmalaltir de manera greu les persones contagiades. La situació del Regne Unit també és positiva per a Drosten, «perquè el nombre de quadres greus sembla menor».

Christian Drosten parlant en una roda de premsa
Christian Drosten creu que encara falta molt perquè la covid sigui una malaltia endèmica | EFE

Si la covid-19 arribés a una situació endèmica, encara es propagaria més, però generaria símptomes més lleugers i seria una malaltia amb trets semblants a un refredat. No obstant això, Drosten ha assenyalat que «malauradament, encara falta molt per a això».

Acabarà sent endèmica la covid-19?

Tot i que acabi sent una malaltia endèmica, Christian Drosten ha assenyalat les conseqüències que pot comportar no vacunar-se de la covid-19.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
Drosten ha remarcat la importància de la vacunació | GTRES

En to sarcàstic, ha indicat que «qui cregui que pot entrenar el sistema immunològic mitjançant una infecció també ha de creure que pot entrenar el sistema digestiu amb un bistec», ha dit.

«Puc memoritzar un poema, però això no em farà més intel·ligent. Puc sobreviure a una infecció, però això no m'enfortirà el sistema immunològic», ha exposat el mateix Drosten.

Precaució amb els no vacunats

I és que, segons el viròleg alemany, per a les persones que sí que s'han vacunat la pandèmia pot acabar l'any que ve. Això sí, hauran de seguir anant amb compte amb els no vacunats, i algunes mesures continuaran sent vitals. Parlem de la distància mínima interpersonal o de l'ús de la mascareta en espais interiors i sense ventilar.

Una infermera preparant una dosi de la vacuna contra el coronavirus
El viròleg alemany adverteix que els vacunats s'han de protegir dels que no ho estan | GTRES

Drosten ha alertat que no s'ha d'arribar a la perillosa conclusió que és més positiu estar exposat a una infecció que a la vacunació. Com hem vist aquests últims mesos, fins i tot les persones joves, en perfecte estat físic, s'han arriscat a tractaments durs per no haver-se vacunat. Per exemple, el mal pulmonar.

A nivell general i pensant en les setmanes que venen, l'expert ha apuntat el següent: «Definitivament, també veurem una onada molt pronunciada, però crec que en general anem pel mateix camí. Diguem-ne que serà per a Pasqua, més o menys, així que encara tenim moltes opcions i moltes cartes per jugar».